reklama

Veřejné služby: ODS chce prosadit bezbariérovou hromadnou dopravu nebo dostupné bezbariérové bydlení. Slibuje, že podpoří odlehčovací péči v domácím prostředí, chce klást důraz na terénní služby, denní stacionáře a domácí hospicovou péči. Ve Sněmovně chce ODS navrhnout pevné zvýšení důchodů. Garant: poslanec Jan Bauer.

Veřejná správa: V programu ODS nabízí systém jedněch dveří tak, aby lidé mohli i složitější povolení vyřídit u jedné přepážky. ODS slibuje, že zavede elektronickou komunikaci s úřadem. Klasickou formu styku s úřady slibuje zachovat, chce ale lidem nabídnout i moderní způsob, jak si na úřadě vyřešit nejrůznější záležitosti. Samozřejmostí podle ODS musí být, že všude na úřadech lze platit kartou nebo převodem. Garant: místopředseda strany a starosta Líbeznic Martin Kupka.

Pestrý život: ODS slibuje, že prosadí výstavbu a rekonstrukce školek i základních škol. Zamýšlí podpořit rozvoj služeb věnujících se nejmladším dětem, jako jsou jesle nebo dětské skupiny. Hodlá se soustředit i na sportovní aktivity dětí a mládeže, ať už prostřednictvím sportovních klubů, výstavby sportovních hřišť nebo podporou sportovních akademií. V programu uvádí, že myslí také na dobrovolné hasiče jako důležitou součást každé obce. Garant: místopředseda strany Martin Baxa, náměstek primátora Plzně.

Kvalitní infrastruktura: ODS zamýšlí zjednodušit stavební zákon a zkrátit lhůtu pro získání stavebního povolení. Třeba tím, že pokud se stavební úřad včas nevyjádří, získá stavebník jeho souhlas automaticky. ODS chce připravit digitální úložiště pro sdílení projektové dokumentace. Chce zpřehlednit dotační tituly a zajistit jejich jednodušší čerpání - především jasně danými pravidly a snížením byrokracie. Garant: senátor Zdeněk Nytra.