Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Státní vyznamenání? Klíma je nominací potěšen, od Zemana by jej ale nepřijal

Udělování státního vyznamenání (28.10.2017)
Udělování státního vyznamenání (28.10.2017)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Novinář a spisovatel Josef Klíma by od prezidenta Miloše Zemana nepřijal státní vyznamenání, na které ho navrhli poslanci. Odmítavý postoj zdůvodnil mimo jiné prezidentovým napadáním žurnalistů a útokem hlavy státu na novináře Ferdinanda Peroutku.

Klímu navrhla Sněmovna na vyznamenání za jeho novinářskou činnost v pátek. "Samozřejmě, že mě potěšilo, že poslanci konečně navrhli nějakého novináře," řekl Klíma serveru SeznamZprávy. Dodal, že navržení na medaili Za zásluhy cítí jako čest.

Z rukou prezidenta ale Klíma ocenění nemůže podle svých slov přijmout. "Už proto ne, že jsem novinář a jsem nositel Ceny Ferdinanda Peroutky a on ani po těch letech, kdy Ferdinanda Peroutku naprosto nespravedlivě napadl, se nedokázal omluvit," řekl Klíma Seznamu.

Klímovi na prezidentovi vadí také soustavné napadání novinářů. "A ještě samozřejmě nesouhlasím s jeho kroky, kterými této republice žádnou dobrou reklamu nedělá," dodal.

Prezident Zeman ve svých veřejných projevech žurnalisty opakovaně kritizuje. Naposledy ve středu prohlásil, že novináři jsou nevzdělatelní a řada z nich trpí komplexy méněcennosti.

V lednu 2015 Zeman v projevu k výročí konce holokaustu hovořil kromě jiného o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu. O novináři Ferdinandovi Peroutkovi řekl, že napsal v časopise Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman. Zároveň mu přisoudil výrok "Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky". Posléze se ukázalo, že autorem tohoto výroku je Jan Stránský. Článek v Přítomnosti se Pražskému hradu nalézt nepodařilo. Peroutkova vnučka Terezie Kaslová žádá za prezidentův výrok omluvu. Případem se zabývají české soudy. V úterý vrátil Nejvyšší soud celý spor znovu na začátek.

Témata:  Josef Klíma Miloš Zeman státní vyznamenání

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy