reklama

Výzvu k dobrovolnému vrácení sporné dotace poslal úřad 4. května. Peníze měla Imoba poslat do 30 dní. Lhůta tedy vyprší dnes, Imoba ale neuvedla, jestli už oněch 50 milionů vrátila. „My tu věc nebudeme komentovat, protože není co komentovat," řekl ČTK bez dalších podrobností mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Vyjádřit se nechtěla ani mluvčí úřadu regionální rady Klára Fronková. Odkázala na tiskovou zprávu, kterou chce úřad v příštích dnech zveřejnit. „Budeme k tomu tento týden vydávat tiskovou zprávu a jinou informaci podat nemohu," řekla Fronková.

Pokud Imoba peníze nevrátí, hrozí jí zahájení správního řízení, které bude mít formu daňové kontroly. Kdyby po něm bylo vrácení dotace nařízeno, musel by podle pravidel platných v době přidělení peněz příjemce zaplatit také penále ve výši sto procent částky. Podle nyní platných pravidel se ale penále nevyměřuje.

Pro podezření z dotačního podvodu kvůli sporné dotaci čelí trestnímu stíhání premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Celkem je kvůli podezření z pokusu o dotační podvod v kauze Čapí hnízdo je stíháno sedm lidí včetně Babišovy manželky Moniky, švagra Martina Herodese a jeho dvou dospělých dětí. Policie původně stíhala 11 lidí. Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek a další tři z nich ale uspěli se stížností proti stíhání. Babiš obvinění z podvodu opakovaně odmítá.