reklama

K možnému zdanění náhrad za majetek, které církve nedostaly v restitucích se opakovaně vyjádřil třeba lidovec Marian Jurečka. „Bylo by super, kdyby si premiér bez důvěry A. Babiš dal tu práci a ke svému tvrzení o předražených restitucích a neoprávněně vraceném majetku doložil konkrétní fakta. Protože takto jen mlátí prázdnou komunistickou slámu. Můj staříček by řekl, blboslávek co si děla z huby kanál,“ kritizuje slova Babiše poslanec KDU-ČSL.

Podobně kritický je také expremiér Mirek Topolánek. „Už jsem k tomu říkal i psal hodně, budu se opakovat. Fujtajbl, soudruzi. Vím, že hanba vám není, máte ji vyoperovanou, svaté vám také není nic, o studu jste možná tak četli, stojí vám to za to? Zlodějna na druhou?“ podivuje se nad současným děním kolem restitucí Topolánek.

Jenže právě on to pak za svá slova pěkně schytal. „No,že zrovna Vy mluvíte o zlodějích. Vy jste za Vašeho vládnutí s rozkrádáním začali a ukázali jste jim, jak na to. Takže si s nimi podejte ruce .Lump vedle lumpa se hodí,“ pustila se do něj uživatelka Miroslava Langerová.

Tím ale bývalého šéfa ODS pořádně rozdráždila. „Tyhle sprostoty píšete mně, který přišel 2006 a byl tam necelé 3 roky? Po všech privatizacích a přerozdělení? Děláte si pr*el?“ divil se Topolánek „Být Vámi ,tak si sáhnu do svědomí bez pr*ele,“ opáčila mu ve stejném duchu diskutující.

K ní se pak přidala další naštvaná Češka. „Vy teda zrovna o zlodějině moc nevyprávějte. Co by tomu řekl Dalík?“ uvedla v narážce na lobbistu a někdejšího tajemníka Topolánka diskutující Ivana Melkusová. „Kecy prdy,“ reagoval rázně Topolánek.

Tím se ale diskutující nenechala odbýt. „To předvádíte pořád. Dalík vás slyší,“ rýpla si. „Nějaká zakomplexovaná, co? A zlá! Týýý voe,“ vrátil jí úder Topolánek.

Zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi začal platit 1. ledna 2013. Církve měly rok na podání žádostí. Zákon počítá s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávají, mají církve během 30 let získat 59 miliard korun navyšovaných o inflaci (z toho přes 47 miliard má dostat římskokatolická církev).