reklama

Ve zprávě se uvádí, že tradiční pravicově extremistická uskupení přestala být politicky relevantní. S jejich agendou nejefektivněji pracovalo hnutí SPD, které ale nelze označit za extremistické podle definice používané ministerstvem vnitra. 

Podle vnitra se obě tradiční strany na extrémní pravici - Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) a Národní demokracie (ND) - projevovaly velmi pasivně a členové jen sledovali pro ně zajímavé události, na které měli tendenci reagovat. Někteří militanti se pak prý realizovali prostřednictvím fotbalových bitek.

Pozornost naopak podle dokumentu vzbudily projevy spojené s SPD, které se týkaly odkupu vepřína v Letech. Vnitro připomnělo, že policie v této souvislosti začala prověřovat tři poslance hnutí, a také obvinění bývalého tajemníka hnutí Jaroslava Staníka související s údajnými rasistickými výroky pronesenými ve sněmovní restauraci.

Web Aktuálně.cz nedávno citoval z výroční zprávy ministerstva vnitra o extremismu za loňský rok, která se k SPD vyjadřuje kriticky, jelikož si hnutí vybírá podobná témata jako pravicoví extremisté a zaujímá k nim i podobné názory. V některých případech jsou vyjádření představitelů SPD i radikálnější, stojí v neveřejné zprávě, kterou zatím neschválila vláda.

Podle vyjádření SPD měl únik ze zprávy za cíl je pouze poškodit. „Považujeme za naprosto skandální, že obsah zprávy je v době svého zpracování a před schválením konzultován s médii. Je to jasný důkaz, že celá věc má cíleně politicky poškodit SPD.“ reagovala tehdy tisková mluvčí strany Michaela Dolenská.

Dolenská také přirovnala sepisování zprávy o extremismu s praktikami totalitních režimů. „Spolupráce státních orgánů a části médií v politickém boji je typickou metodou práce fašistických a komunistických režimů.“.