Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman nevidí důvod, proč vyznamenat Zdenu Mašínovou

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Prezident Miloš Zeman vystoupil v pořadu TV Barrandov Týden s prezidentem. Při té příležitosti se nechal slyšet, že nevidí důvod pro ocenění komunisty perzekvované a vězněné Zdeny Mašínové, která zažila jako dítě i pronásledování a popravu svého otce nacisty. 

Ocenění Mašínové medailí Za zásluhy navrhl senátní organizační výbor. Zeman ale pro její vyznamenání důvod nevidí. „Já opravdu nevidím důvod vyznamenávat někoho jenom proto, že je něčí sestra," řekl Zeman televizi. "Můžeme diskutovat o bratrech Mašínech, ale o jejich příbuzných bychom v této souvislosti diskutovat neměli.

Sama Mašínová pro iDnes.cz řekla, že by si od Zemana vyznamenání nikdy nevzala. "Takové individuum, co nás cpe na východ, do Kremlu, Číňanům, je podle mě nedůvěryhodné a nebezpečné," vysvětlila.

Mašínová v dětském věku zažila pronásledování svého otce Josefa, který byl členem protifašistické odbojové skupiny Tři králové a byl nacisty popraven.

Její bratři se zbraní v ruce bojovali proti komunistickému režimu, kritici jim vyčítají zabití šesti lidí z ozbrojených složek státu. Po emigraci svých bratrů byla Mašínová na několik měsíců uvězněna a komunisty celoživotně perzekvována.

Témata:  Miloš Zeman Zdena Mašínová státní vyznamenání

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy