reklama

Filipovi vadí především to, že Poche měl společně s dalšími 11 českými europoslanci loni v květnu hlasovat pro rezoluci, která vyzvala k uvalení sankcí na Česko za to, že nenaplnilo kvóty na přerozdělování žadatelů o azyl. Jenže Poche pro zmíněnou rezoluci vůbec nehlasoval.

„Nebavíme se o jeho slovech, ale o konkrétním činu, za který se odpovídá jako český poslanec u Evropského parlamentu (EP). On se postavil proti České republice, a to je ten důvod, proč my nechceme Miroslava Pocheho,“ řekl v OVM šéf komunistů. Dodal, že o 12 poslancích se v internetových médiích mluvilo jako o „seznamu vlastizrádců“.

Jenže to Poche odmítá a zdůrazňuje, že Filipovy argumenty nejsou pravdivé. „Argument o dvanácti, kteří měli při hlasování v květnu 2017 poškodit zájmy České republiky, je argument Aeronetu a Tomia Okamury. A někteří lidovečtí europoslanci ho za to zažalovali,“ uvedl Poche v ČT.

Připomněl také, že pro tento sporný materiál hlasovali jen dva čeští europoslanci. Těmi byli Luděk Niedermayer (TOP 09) a Stanislav Polčák (STAN).

„Vojtech Filip bohapustě lže,“ doplnil později Poche na twitteru,

Pocheho slova potvrdil také vedoucí projektu Demagog.cz Jan Tvrdoň. „K těm "seznamům vlastizrádců", o kterém mluvil Filip a teď europoslanci v @OtazkyVM. Je to pitomost, pro tu věc hlasovali 2 (a ne 12 tvrdil Filip), Poche mezi nimi vůbec nebyl,“ potvrdil a odkázal přitom na tabulku s výsledky hlasování.

A totéž pak potvrdil i europoslanec Petr Ježek. „Vojtěch Filip na @CT24zive hrdě opakuje lež o hlasování v EP, kterou předtím řekl v @OtazkyVM. Těžko si lze představit, že se k němu mezitím nedostala informace, že jde o nesmysl/lež. Mohli by (mu) to jako faktickou informaci říci redaktoři ve vysílání? Nebo zůstane u lži?“ napsal na twitteru.

Hrad ale tyto argumenty odmítá. „Hezký mediální pokus o záchranu. Takže ještě jednou a důrazně, to fakt není falešná zpráva: On se postavil proti ČR, a to je ten důvod, proč my nechceme Miroslava Pocheho,“ zdůraznil na sociálních sítích mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

„Plnou a nezpochybnitelnou odpovědnost za další vývoj situace ponese ČSSD prosazující absolutně nepřijatelného M. Poche. Nikdo jiný!“ uvedl o víkendu na sociálních sítích Ovčáček. „Tuhle nedůstojnou šarádu v režii ČSSD utneme velmi rychle. Pan prezident M. Pocheho NIKDY nejmenuje ministrem zahraničních věcí,“ vzkázal také. Zeman potvrdil, že se s Pochem sejde, prý jej chce požádat, aby od své nominace odstoupil.