Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odpůrci regulace zbraní kritizují směrnici EU, petici podpořili také Klaus a Foldyna

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Praha - Odpůrci regulace zbraní dnes uspořádali tiskovou konferenci. Prezident sdružení Liga Libe Pavel Černý řekl, že Česko zřejmě do poloviny září nestihne do svého právního řádu přijmout opatření vyplývající z kritizované evropské směrnice.

Černý dále uvedl, že bude nutné nějakou změnu českého práva přijmout, aby se země vyhnula sankcím. Chce současně, aby z účinnosti směrnice byli držitelé českých zbrojních pasů vyňati. Pod petici za přijetí takového ústavního zákona dnes její autoři získali poslance a místopředsedu ČSSD Jaroslava Foldynu a poslance ODS Václava Klause mladšího. Mezi petenty dokumentu z letošního ledna je také prezident Miloš Zeman.

Směrnici zpřísňující kontrolu nad střelnými zbraněmi schválil Evropský parlament v polovině loňského března. Cílem směrnice je zabránit teroristům ve vyzbrojování. Podle kritiků ale hlavně omezuje majitele legálně držených zbraní, trh s legálně drženými zbraněmi a výrazně zasahuje do vnitřní bezpečnosti státu, což je v rozporu s právem EU. 

Podle Klause mají ve svobodných zemích zbraně občané, v nedemokratických a fašistických zemích vlády. Česká republika by podle něj neměla podléhat diktátu Bruselu.

"Legální držitelné páchají mimimum trestných činů, nemám informace, že by někdo páchal teroristický trestný čin jako držitel zbrojního pasu vydaného v ČR," míní Foldyna. Za maximální ústupek by považoval častější zdravotní kontroly držitelů zbraní.

Proti evropské normě se v Česku zvedla vlna před loňskými sněmovními volbami nevole. Změny by se dotkly téměř všech zhruba 300.000 držitelů zbrojních průkazů a také držitelů znehodnocených zbraní nebo zásobníků, které zatím nepodléhají evidenci.

Minulá vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) podala proti směrnici žalobu k Soudnímu dvoru EU. Kabinet, který domlouvá hnutí ANO s ČSSD, v návrhu programového prohlášení slibuje, že koalice prosadí legislativu, která "podstatně zmírní negativní důsledky evropské směrnice o zákazu držení některých druhů zbraní".

Témata:  zbraně Václav Klaus ml. zákony Jaroslav Foldyna

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy