Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman se v pátek potká s Pochem i Hamáčkem

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman v pátek přijme europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD), kterého chce žádat, aby zvážil svou kandidaturu na ministra zahraničí. Poté se setká také s předsedou sociální demokracie Janem Hamáčkem

Proti kandidátovi sociálních demokratů na ministra zahraničí se o víkendu ostře vyhradili komunisté, kteří mají menšinovou vládu ANO a ČSSD ve Sněmovně tolerovat.

Předseda KSČM Vojtěch Filip mu vyčítal, že spolu s dalšími 11 českými europoslanci hlasoval pro rezoluci, v níž Evropský parlament v květnu 2017 vyzval státy k dodržování kvót na přerozdělování migrantů. Poche ale ve skutečnosti hlasoval proti usnesení.

Nyní šéf komunistů upozorňuje podobně jako Zeman na případ z roku 2010, kdy se Poche musel vzdát stranických funkcí kvůli skrytému financování ČSSD. Straně dal peníze přes několik členů, kteří několikasettisícový dar vykázali jako členské příspěvky. Svůj krok zdůvodňoval tím, že tak chtěl zajistit, aby strana nemusela platit z peněz daň.

Zeman dříve uvedl, že Poche zpochybňuje odmítání migračních kvót a proizraelskou politiku. Poche i další sociální demokraté argumenty odmítají jako zástupné a věří tomu, že by výhrady mohla pomoci vyřešit páteční schůzka v Lánech. Média připomínají, že Zemanovi může vadit hlavně fakt, že Poche před prezidentskými volbami podpořil jeho protikandidáta Jiřího Drahoše.

Témata:  Miloš Zeman Miroslav Poche Jan Hamáček

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy