reklama
Naštvaný Ben Cristovao to spočítal českým rasistům! Po volbách jsem jen uprchlík a opice, stěžuje si v písni - anotační obrázek
Naštvaný Ben Cristovao to spočítal českým rasistům! Po…

Přestavba historického domu na Hradčanech se už několik let odkládá. Knihovna Václava Havla momentálně sídlí v Ostrovní ulici na Novém městě.

Bakala je majitelem domu. Koupil jej s deklarovaným úmyslem vybudovat sídlo Havlovy knihovny. Projekt ale nabral značné zpoždění, a to i kvůli sporům s obyvatelem domu Bohumilem Vejtasou, jenž podal žalobu proti územnímu rozhodnutí o přístavbě a přeměně historického domu na polyfunkční objekt.

Městský soud už v srpnu 2016 žalobě vyhověl a vrátil spis magistrátu k dalšímu řízení. Poté Nejvyšší správní soud (NSS) na základě kasačních stížnosti nařídil městskému soudu, aby se žalobou zabýval znovu.

I poté ale pražský soud rozhodl ve prospěch Vejtasy. Nejprve vyloučil k samostatnému projednání návrh na zrušení úpravy směrné části územního plánu a přerušil řízení o žalobě. Poté skutečně zrušil úpravu, jež snížila numericky vyjádřený minimální podíl bydlení v lokalitě. Důvodem bylo to, že podíl bydlení nemá být zařazen ve směrné, ale v závazné části územního plánu. Soud měl výhrady i ke způsobu provedení změny.

"Jeho změna neměla proběhnout v režimu úpravy územního plánu, jak se stalo, ale mělo se tak stát procesem stanoveným pro vydání opatření obecné povahy," rozhodl městský soud, jehož názor už stihl potvrdit také NSS.

"Je zjevné, že opatření obecné povahy bylo přijato zcela vadným způsobem a nezákonným postupem. Napadené opatření obecné povahy bylo stiženo tak závažnými procesními vadami, které plně odůvodňují závěr městského soudu o nutnosti zrušit je od samého počátku jeho platnosti," konstatoval NSS.

Poté městský soud vyhověl Vejtasově žalobě a poslal spis zpět magistrátu k dalšímu řízení. Zdůraznil, že pokud pozbylo platnost opatření obecné povahy, zanikl podklad pro vydání územního rozhodnutí.

Podle dřívějších vyjádření Bakaly měla knihovna zaujímat po přestavbě asi třetinu budovy. Projekt připravil španělský architekt Ricardo Bofill a česká architektonická kancelář TaK. Novým majitelům domu se už před lety podařilo dohodnout s nájemníky na vystěhování. Vejtasa tehdy jako jediný odmítl.

0 komentářů Napište svůj názor

reklama