Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klaus: Češi si vyšší mzdy nezaslouží

Václav Klaus
Václav Klaus
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Institut Václava Klause pořádal před několika dny seminář s názvem „Jsou u nás mzdy opravdu nepřirozeně nízké?“ Na akci promluvil mimo jiné i exprezident Václav Klaus, podle kterého mají Čeči takové platy, jaké si zaslouží.

Díky růstu ekonomiky a nízké nezaměstnanosti se průměrná česká mzda vyhoupla nad hranici 30 tisíc korun měsíčně. A i když se jedná o historické maximum, ve srovnání se západními zeměmi Česko stále zaostává. Klaus se však domnívá, že si Češi větší mzdy zatím nezaslouží, finanční ohodnocení je podle něj „takové, jaké je“. Jeho slova cituje server E15.cz.

Ke Klausově názoru se přidala také ekonomka Hana Lipovská z Masarykovy univerzity v Brně. Podle ní je důležité klást si především otázku, zda jsou mzdy nízké nepřiměřeně, a to s ohledem na ostatní ekonomické faktory.

Lipovská také zmínila časté srovnávání s Německem, kde se průměrná mzda pohybuje kolem hranice 90 tisíc korun. Lipovská však připomněla, že po přepočtení odlišných cenových hladin a vyšší produktivity práce v Německu jsou úrovně mezd srovnatelné. „Průměrná mzda by v Česku po započtení produktivity měla být na úrovni Portugalska nebo Řecka. A to skutečně je,“ dodala ekonomka, podle které stát práci uměle prodražuje.

Opačný názor naopak zastává někdejší ministr průmyslu za ČSSD Jan Mládek. Podle něj mají s ohledem na současný ekonomický výkon Češi nárok na průměrnou hodinovou mzdu přibližně 12,5 eur – tedy o 1,5 eura více, než je nyní.

Témata:  Václav Klaus ekonomika Jan Mládek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy