Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor o Národní galerii: Knížák prohrál u Ústavního soudu, Fajtovi se musí omluvit

Národní galerie
Národní galerie
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Brno - Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost Milana Knížáka proti rozsudku Vrchního soudu v Praze. Bývalý ředitel Národní galerie (NG) se tak musí omluvit současnému řediteli této instituce Jiřímu Fajtovi.

Sporný výrok zazněl v roce 2010 v pořadu České televize Kontexty a týkal se Fajtova působení jako ředitele Sbírky starého umění v druhé polovině 90. let. Knížák řekl, že kunsthistorici, kteří před ním NG řídili, ji dovedli "do naprosto dezolátního stavu". "A nejhorší byl pan ředitel Fajt, který ji zcela ekonomicky zruinoval," prohlásil Knížák.

Pravomocný rozsudek vynesl Vrchní soud v Praze předloni v prosinci. Původně stanovil, že Fajt na omluvu nárok nemá, kunsthistorika se však poté zastal Nejvyšší soud. Vrchní soud proto vynesl nový verdikt, který už Nejvyšší soud loni potvrdil, stejně jako nyní ÚS.

Podle ústavních soudců sporný výrok není hodnotící, ale skutkový, a bylo tedy Knížákovou povinností ho u soudu doložit. Knížák ale pravdivost neprokázal.

Fajt poukazoval mimo jiné na to, že jako šéf jedné ze sbírek neměl na finanční chod instituce vliv. Podle pravomocného verdiktu skutečně nelze na základě důkazů dospět k závěru, že by Fajt galerii zcela zruinoval.

Témata:  Milan Knížák Ústavní soud ČR Národní galerie

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy