Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Léky na chřipku či nachlazení? Připravte se na změnu, kupovat je budete na občanku

Léky, ilustrační foto
Léky, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Pokud se po 1. červenci vypravíte do lékárny pro lék s pseudoefedrinem, čekají vás změny. Pacienti si budou moci po předložení občanského průkazu koupit v jednom týdnu léčivo s maximálním množstvím 900 miligramů této látky. Pseudoefedrin, který se zneužívá pro výrobu metamfetaminu (pervitinu), obsahují například léky na nachlazení a chřipku.

Mezi lety 2005 a 2008 prodej těchto léčiv prudce vzrostl, a to ze 400.000 na pět milionů balení. Vydávání se proto začalo regulovat a od května 2009 si lidé medikamenty mohli pořídit po předložení občanského průkazu. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) tehdy zprovoznil centrální úložiště dat. Do systému se ale nepřipojily všechny lékárny. Některé tak prodej měly jen ve své evidenci. Od července budou lékárníci údaje kupujících zadávat do registru pro léčivé přípravky s omezením.

"Jakýkoliv uživatel si bude moci koupit volně prodejný lék s pseudoefedrinem do balení až 900 miligramů. Pak se výdej zablokuje v jakékoliv lékárně v ČR na dobu sedm dnů," uvedl dnes náměstek ministerstva zdravotnictví Filip Vrubel.

Podle ředitele národní protidrogové centrály Jakuba Frydrycha opatření sníží dostupnost suroviny pro výrobu drogy pro malé laboratoře. Ročně jich policisté odhalí kolem 260. 

Experti na protidrogovou politiku už dřív uváděli, že omezení prodeje v Česku nestačí. Léky k výrobě metamfetaminu se do ČR dovážely, a to třeba z Polska. "Podařilo se po delším vyjednávání s polskými kolegy dosáhnout omezení i u nich," řekl první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.

Národní protidrogová centrála v dokumentu uvádí, že v Česku stále převládají menší domácí varny. Předloni jich policisté odhalili 261, o rok dřív 263. Nejvíc z nich bylo v Moravskoslezském, Jihomoravském a Ústeckém kraji. Pervitin se neužívá ale jen v Česku, rozšířil se například také do Německa, a to pod názvem Crystal.

Témata:  léky lékárny drogy

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy