Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie obvinila po razii v nemocnicích 9 lidí

Lenka Bradáčová, od 30. července 2012 vrchní státní zástupkyně v Praze.
Lenka Bradáčová, od 30. července 2012 vrchní státní zástupkyně v Praze.
Foto: Reprofoto TV Nova

Praha - Policie obvinila další čtyři lidi a jednu právnickou osobu v souvislosti s údajnými manipulacemi zakázek v některých pražských nemocnicích.

Celkem je tak v případu obviněno devět lidí, pro dva z nich bude státní zástupce požadovat vazbu. ČTK to dnes řekla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

"Policejní orgán rozhodl o stíhání dalších čtyř fyzických osob a jedné právnické osoby, a to pro trestné činy zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a podplacení a přijetí úplatku," řekla Bradáčová.

Server iROZHLAS.cz v pátek uvedl, že mezi obviněnými je ředitel Nemocnice Na Františku Robert Zelenák, severočeský podnikatel Tomáš Horáček nebo exmanažer společnosti Eurest Martin Tvrdoň. Stíhání čelí také nástupce Eurestu, společnost Compass Group Czech Republic.

Už ve čtvrtek Bradáčová uvedla, že policisté obvinili pět lidí a jednu firmu z korupce, vydírání a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Případ souvisí se zadávacími řízeními na dodávku služeb do Nemocnice Na Františku a Nemocnice Na Bulovce v Praze.

U dvou z celkem devíti obviněných bude státní zástupce podle Bradáčové požadovat vazbu. "Shledává u jedné z osob důvody vazby předstižné a současně koluzní, to znamená, že v případě ponechání na svobodě by tato obviněná osoba mohla působit na dosud nevyslechnuté svědky nebo spoluobviněné, a tím mařit trestní stíhání, anebo pokračovat v trestné činnosti. U druhé osoby shledává státní zástupce pouze důvody vazby koluzní," doplnila Bradáčová.

Témata:  Fakultní nemocnice Bulovka Policie ČR Lenka Bradáčová

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy