Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chovanec zažaloval Prahu 1 kvůli šibenicím na demonstracích

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Před týdnem úředníci z Prahy 1 rozhodli, že šibenice na demonstracích nejsou přestupek. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ve věci podal žalobu proti nečinnosti. O případu informuje deník Právo.

Podezřelý muž (45) loni 1. července přinesl na demonstraci proti migraci dvě makety šibenic i s oprátkami s nápisy „EU=CCCP" a „Za vlastizradu". Nikdo z přítomných policistů tehdy nezasáhl a ani úředníci z Prahy 1 následně toto chování nevyhodnotili jako přestupek.

Obdobné projevy podle Chovance ale vedou k další radikalizaci společnosti, proto je prý potřeba vyslat jasný signál, jaký je postoj státu k takovémuto chování.

Zdroj: YouTube

„Žalovaný vycházel při svém hodnocení převážně z podání vysvětlení podezřelé osoby a řádně nezhodnotil veškeré relevantní skutečnosti daného případu," uvedl Chovanec v textu žaloby, jejíž kopii má Právo k dispozici.

„Zpravidla přitom nelze plně spoléhat na podání vysvětlení osobou podezřelou, naopak je třeba hodnotit tuto výpověď kriticky a vycházet i z objektivních skutečností," doplnil ministr. Úřad podle něj měl vyslechnout i druhého muže, který šibenice na demonstraci nesl.

Ministr chce, aby soud nařídil úřadu zahájit v této věci řízení o přestupku a do třiceti dnů rozhodnout. Praha 1 přitom případ loni v říjnu rovnou odložila, aniž správní řízení vůbec vedla. Chovanec soudu také navrhl, aby v případě, že žalobu odmítne, posoudil nečinnost v daném případě jako nezákonný zásah.

Témata:  Milan Chovanec demonstrace kvůli uprchlíkům Praha

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy