reklama

"Z celkového počtu 110.000 návštěvníků jich dorazilo 67.500 na motocyklech," uvedl organizátor akce Jaroslav Vavřina. Třeba jeden z návštěvníků, který jel do Česka z Číny po silnicích, urazil cestou na oslavy přes 14.000 kilometrů. Návštěvníkem z vůbec nejvzdálenějšího místa byl však účastník z Fidži v Oceánii.

Součástí oslav byly výstavy, jezdecké show či koncerty a dražby přileb a speciálně upravené motorky, které vynesly statisíce korun pro domov žen se zdravotním postižením Pramen a nadaci Domfree, podporující válečné veterány a veteránky.

Oslavy se podle mluvčí policejního prezidia Evy Kropáčové obešly bez větších nehod či jiných problémů. Také pražská Zdravotnická záchranná služba nezaznamenala podle mluvčí Jany Poštové vážnější potíže. V nejrušnější den oslav - v sobotu, kdy se konala jízda tisícovek motorkářů Prahou - sice museli záchranáři ošetřit přes 60 lidí, ale všechny potíže byly jen lehčího charakteru. 

Dnešní program trvá až do večera, ale je již určen hlavně rodinám s dětmi. Obyvatelé Prahy 7, kde byla kvůli oslavám omezena doprava, mají dnes vstup na oslavy zdarma.