Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Malá se brání zuby nehty. Opisování přiznala, prý ale nejde o plagiátorství

Ministerstvo spravedlnosti ČR
Ministerstvo spravedlnosti ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) odmítla obvinění z plagiátorství ve svých diplomových pracích. Připustila sice, že v některých částech zapomněla uvést citaci, trvá však na tom, že jednala v dobré víře.

Malá dnes řekla, že nikdy "cíleně nic neopsala tak, aby školu nějak obalamutila". Odkázala na to, že svou zpochybňovanou práci na Mendelově univerzitě v Brně průběžně konzultovala s vedoucím své práce Zdeňkem Havlíčkem, totéž se podle ní týká i práce na Panevropské vysoké škole v Bratislavě. "Já jsem obě dvě práce obhájila a obě za A, to je poměrně zásadní věc," uvedla.

Ministryně se hájí tím, že tehdejší pravidla neporušila. Na úvod diplomové práce z Mendelovy univerzity na téma Mikroklimatické podmínky v chovu králíků nicméně svým podpisem stvrzuje, že práci vypracovala na základě pramenů a literatury, které jsou citovány a uvedeny v přiloženém seznamu literatury. Diplomovou práci studentky Zity Pavlišové, se kterou se pasáže její práce shodují, ale v seznamu literatury neuvedla.

Malá se ohradila proti tomu, aby byla práce označena za plagiát. "To je u shody ze 40 až 50 procent," uvedla. Zdůraznila, že když první práci psala, bylo jí 24 let. "Asi jsem se v některých místech dopustila chyby, zapomněla citaci nebo něco podobného," připustila. Experti podle ní ale našli shody především v teoretické části, kde jde o rešerši literatury. "Důležitý je výzkum, který nezpochybnil nikdo. Cílem rešerše nebylo objevit něco nového," dodala.

Témata:  Taťána Malá Ministerstvo spravedlnosti ČR plagiáty

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy