Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministrem spravedlnosti se má stát Kněžínek, jeho jméno se objevilo v kauze OLAF

Ministerstvo spravedlnosti ČR
Ministerstvo spravedlnosti ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl do čela ministerstva spravedlnosti místopředsedu Legislativní rady vlády Jana Kněžínka (39), odborníka na ústavní právo. Jméno dnes potvrdil předseda komunistů Vojtěch Filip.

Kněžínka před třemi lety ho vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) jmenovala takzvaným prošetřovatelem, který měl vyšetřovat protiprávní jednání členů vlády nebo dalších vysoce postavených činitelů.

V této funkci řešil například případ náměstka ministra financí Tomáše Vyhnánka, který v lednu 2016 nařídil úřednici ministerstva, aby v Bruselu zjišťovala informace od Evropského úřadu proti podvodům (OLAF) k vyšetřování Babišovy dotační kauzy Čapí hnízdo. Kněžínek rozhodl, že Vyhnánek ani Babiš zákon neporušili. 

Taťána Malá v pondělí po 13 dnech ve funkci ministryně oznámila, že ve vládě končí. V posledních dnech čelila obvinění z plagiátorství.

Babiš v pondělí po rezignaci Malé novinářům řekl, že Zemana požádá, aby ho dočasně pověřil řízením ministerstva spravedlnosti místo Malé. Mimo jiné kvůli svému stíhání v kauze Čapího hnízda se však stal terčem kritiky. 

Témata:  Ministerstvo spravedlnosti ČR vláda Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy