reklama

Pokud by vládě chyběly hlasy například pro posílení zahraničních vojenských misí, což odmítá KSČM, ODS svou podporu podmínila splněním některé ze svých programových priorit.

"Každý den, kdy bude u moci vláda Miloše Zemana, Andreje Babiše, Vojtěcha Filipa a Jana Hamáčka, bude špatný pro naši zemi. Budeme usilovat o její dřívější konec," uvedl dnes předseda ODS.

Programové prohlášení vlády se podle něj chce zavděčit všem, ale je nekonkrétní. Příkladem je důchodová reforma, která je v programu formulována bez jakéhokoliv obsahu a návrhů řešení. Vyrovnaný rozpočet a nový daňový systém sliboval Babiš už jako ministr financí, připomněl Fiala.

ODS se zavázala v rámci svých opozičních principů, které Fiala představil, že nepodpoří mimo jiné žádné zvýšení výdajů státu bez snížení jeho jiných nákladů nebo úpravy, které by nevedly ke snížení daní či odvodů. Odmítne také posílení kontroly státu nad občany, jakékoli nové pokuty a jakékoli nové sankce. 

Občanští demokraté budou podle Fialy dál usilovat o snížení daní z příjmů pro zaměstnance, snížení odvodů sociálního pojištění pro zaměstnavatele, zrušení EET a ochranu živnostníků.