Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dukova žaloba kvůli divadelním hrám? V Brně jsou překvapeni

Dominik Duka
Dominik Duka
Foto: www.cuni.cz

Brno - Kardinál Dominik Duka podal žalobu kvůli kontroverzním inscenacím Naše násilí a vaše násilí a Prokletí. Nově zvolený ředitel Centra experimentálního divadla Brno (CED) Miroslav Oščatka je tím zaskočen.

Obě hry chorvatského režiséra Olivera Frljiče uvedl v květnu festival Divadelní svět Brno. Vyvolaly vlnu nevole. Ve hře Naše násilí a vaše násilí postava ztělesňující Ježíše znásilňuje muslimskou ženu a herečka si vytahuje z přirození českou vlajku, v Prokletí je zase socha připomínající papeže Jana Pavla II. se ztopořeným penisem. Podle Duky se obě inscenace hrubě dotkly jeho práv zaručených Listinou základních práv a svobod.

Duka v žalobě zmínil útok na nezadatelnost práv, na svobodu náboženského vyznání či na právo na důstojnost a čest. Má za to, že hanlivé zobrazení Krista dopadá i na něj, proto se obrací na soud.

Festival uspořádalo Národní divadlo Brno, jeho ředitel Martin Glaser se stal terčem kritiky. Zapojila se ale i ostatní divadla, hry uvedla Husa na provázku, jež spadá pod Centrum experimentálního divadla, na které žaloba směřuje. "My jsme byli pouze spolupořadatelem, takže je to cíleno vedle. Nevím, nakolik je pan Duka informovaný a proč je to proti našemu divadlu. Nicméně doufám a věřím, že ten soud rozhodne v náš prospěch," uvedl Oščatka, který je ředitelem CED od loňského září.

Neví, v čem by se představení mělo Duky dotknout. "Ta postava ani nereprezentovala Ježíše Krista. Ona nesla určité znaky Ježíše, ale nebyla to jeho postava. Ta postava zosobňovala Evropu. Nedovedu si představit, že by někdo takovou žalobou mohl uspět, ale uvidíme, to už bude na soudu," řekl Oščatka.

Témata:  Dominik Duka Divadelní svět Brno

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy