Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Hradecku utekli z klecí dva tygři a lev. Lidé z okolí byli varováni, aby neopouštěli domovy

LEv
LEv
Foto: Pixabay

Klamoš (Královéhradecko) - V soukromém Bioparku Štít u obce Klamoš na Královéhradecku dnes dopoledne utekli z klece dva tygři a lev. Veterinářům se šelmy kolem 12:30 podařilo uspávacími střelami uspat. Policie nyní bude zjišťovat okolnosti útěku šelem.

Zvířata byla připravena v přepravních klecích k následnému odvozu z bioparku. "Zřejmě se jim podařilo uvolnit jistící páčku u klece," řekla mluvčí hradecké policie Iva Kormošová. Nepotvrdila dřívější informace spolumajitelky bioparku Jitky Brusové, že zvířata se ven dostala vylomenými mřížemi.

"Zvířata nyní leží uspaná na plachtě a skončí zpět v kleci," uvedla před 13:00 Kormošová. Při zásahu se podle ní zdařil plán uspat všechna tři zvířata najednou. "Veterinářům jsme dělali policejní doprovod, aby se do biaoparku dostali co nejrychleji," řekla. 

Z klece se podle majitele bioparku Antonína Hnízdila dostali desetiletý lev a dva třináctiletí sibiřští tygři. Šelmy jsou vyřazenými zvířaty z jednoho cirkusu od Berlína. Do bioparku, který sídlí v bývalém vepříně, se šelmy dostaly před třemi měsíci. "Jejich kariéra v cirkusu skončila a cirkusáci řešili, co s nimi budou dělat. Zvířata zůstala navíc. Nám se povedlo jim zajistit nové bydliště v Istanbulu, kde postavili novou zoo," řekl novinářům Hnízdil. Biopark podle něj nyní pro zvířata vyřizuje potřebné dokumenty na vývoz z EU.

Hnízdil se domnívá, že pro zvířata bylo technicky nemožné, aby si otevřela zajištěná železná vrata klece. "Takže je možné, že jim na svobodu někdo pomohl, k čemuž se já moc nepřikláním. Nebo někdo z nich je kouzelník," řekl.

Po útěku šelem policie na místo vyslala osm policejních hlídek, zásahovou policejní jednotku a vrtulník. Příjezd k bioparku střežila hlídka se samopaly. Obyvatele Klamoše, kde žije asi 400 lidí, policie vyzvala k tomu, aby neopouštěli své domy. 

Pokud by veterinářům plán na uspání zvířat nevyšel a šelmy začaly utíkat do obce nebo k nedalekému lesu, byli policisté připraveni zvířata střelbou zneškodnit.

Loni v květnu v bioparku lev zranil devětačtyřicetiletého muže z Prahy. Muž si chtěl lva vyfotit a do klece mřížemi prostrčil ke zvířeti ruce s fotoaparátem. Tříletý samec lva pustinného pak na muže zaútočil.

Témata:  zoo lvi tygři

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy