Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tendry na nákupy vlaků České dráhy rušit nebudou. Odmítly požadavek Ťoka

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) požaduje po Českých drahách, aby zrušily vlastní tendry na nákup vlaků, se kterými se dopravce chce účastnit připravovaných soutěží na provoz rychlíkových spojů. Státní železniční dopravce to ale odmítá.

Ministerstvo přitom připravuje vlastní řízení, v němž by vlaky nakoupilo a dopravcům je pak pronajímalo. Tento plán, kdy vítězové soutěží na konkrétní železniční linky budou muset využívat vozidla centrálně nakoupená státem, podporují soukromí dopravci.

Naopak v Českých drahách návrh mnoho podpory nemá, protože by podle jejích zástupců státního dopravce tento model degradoval na úroveň personální agentury, která by jen najímala železniční personál. Podle mluvčího drah Radka Joklíka chtějí být ale dráhy připraveny na obě varianty.

Na nákup vozidel totiž Česko může čerpat z fondů EU více než 20 miliard korun a financovat z nich až 85 procent ceny pořizovaných vlaků. Pokud by návrh ministerstva neprošel a vozidla nakonec s přispěním EU nakupovali dopravci, plánuje nákupy i soukromá společnost RegioJet. Podle jejího majitele Radima Jančury je do nových vlaků ochotná investovat tři miliardy korun.

Témata:  Ministerstvo dopravy České republiky České Dráhy Dan Ťok

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy