reklama

Jméno obžalovaného mluvčí pražské policie Jan Daněk neuvedl, policie se ale v minulosti o Staníka zajímala kvůli jeho nenávistným a rasistickým výrokům na adresu Židů, Romů a homosexuálů. Podle svědků výroky pronesl koncem loňského října ve Sněmovně, i podle Daňka byl trestný čin spáchán v této době. Vyjádření SPD ČTK zjišťuje.

"V souvislosti s vyšetřováním výroku jednoho z bývalých tajemníků v prostorách Poslanecké sněmovny podali kriminalisté prvního policejního obvodu návrh na podání obžaloby konkrétního muže. Návrh na podání obžaloby byl podán pro trestné činy podněcování k nenávisti vůči skupině osob, omezování jejich práv a svobod a trestný čin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia," sdělil dnes Daněk ČTK. Za uvedené trestné činy hrozí v případě odsouzení až tříletý pobyt za mřížemi.

Na případ loni upozornil server Aktuálně.cz, který s odkazem na některé svědky incidentu uvedl, že Staník posílal ve sněmovní restauraci příslušníky menšin do plynu a vyzýval k jejich zabíjení. "Vyzýval k tomu, aby se všichni homosexuálové, Romové a Židé stříleli už po narození," řekl serveru bývalý poslanec Marek Černoch (zvolený za Úsvit). Tehdejší ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) webu popsala, že když do sněmovního klubu vešla, silně opilý Staník ji oslovil jako Marxovou-Engelsovou. Řekl pak, že ministryně podporuje homosexuály. "Mluvil o tom, že by měli jít do plynu a že by se měli zlikvidovat," uvedla.