Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman podal dovolání v kauze Oleo Chemical

Pavel Zeman
Pavel Zeman
Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Praha - Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podává dovolání proti rozsudku v kauze tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical.

Zeman žádá přísnější tresty pro zakladatele firmy Michala Urbánka a Kamila Jirounka i pro Petera Kmetě, někdejšího obchodního partnera lobbisty Ivo Rittiga. Dále chce, aby soud potrestal i Rittigovy advokáty, kteří byli zproštěni viny. O rozhodnutí nejvyššího žalobce dnes informovala Česká televize (ČT).

Rittigovy advokáty Davida Michala a Karolínu Babákovou městský soud v kauze údajného tunelování obvinění loni v únoru zprostil. Bez trestu odešli ze soudní síně také účetní Jana Šádková a Jaroslav Kubiska. "Nejvyšší státní zástupce nesouhlasí s rozhodnutím o zproštění obžaloby s tím, že skutkové závěry soudu neodpovídají provedenému dokazování," řekl ČT mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Pro bývalé majitele firmy Oleo Chemical Urbánka a Jirounka žádá Zeman zpřísnění trestu, stejně jako pro Kmetě a šéfa výroby Olea Chemical Radomíra Kučeru. Podle Zemana jejich jednání nemělo být posuzováno jako porušení povinnosti při správě cizího majetku, ale jako závažnější trestný čin zpronevěry, sdělil ČT Malý. Urbánek, Jirounek a Kmeť byli loni v únoru odsouzeni ke tříletým trestům. Kučera dostal desetiměsíční podmínku.

Témata:  Pavel Zeman Oleo Chemical

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy