Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Družstvo Svatopluk podá kvůli H-System stížnost k ÚS proti vyklízení domů a bytů

Ústavní soud ČR
Ústavní soud ČR
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Horoměřice - Bytové družstvo Svatopluk podá stížnost k Ústavnímu soudu, na jejímž základě může soud odložit vykonatelnost rozhodnutí Nejvyššího soudu o vyklizení domů v Horoměřicích u Prahy.

Nejvyšší soud v úterý rozhodl o tom, že družstvo Svatopluk sdružující některé bývalé klienty zkrachovalé společnosti H-System musí do měsíce vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích u Prahy. NS tak vyhověl dovolání správce konkurzní podstaty společnosti H-System Josefa Monsporta. Lidé, kterých se rozhodnutí týká a kteří si domy sami dostavěli, se odstěhovat odmítají. Jde asi o 60 rodin. 

Účastníci večerního jednání právníků s družstvem se již začali scházet. "Bude se projednávat, jaké by byly další možnosti a co ještě můžeme udělat. Není to úplně jednoduchá věc stížnost k Ústavnímu soudu, pokusíme se, aby byla co nejlepší, aby měla nějakou šanci na úspěch," řekl za družstvo Martin Junek.

Lidé z Horoměřic už v úterý avizovali, že se na ÚS obrátí. Domy vyklidit nechtějí. Dokončili je svépomocí po krachu firmy H-System. Podle Nejvyššího soudu má ale konkurzní správce H-Systemu Monsport právo zpeněžit domy ve prospěch všech věřitelů H-Systemu.

Témata:  kauza H-system Ústavní soud ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy