Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli OKD vypovídal Juchelka. Debata prý byla docela zajímavá

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Před sněmovní vyšetřovací komisí k privatizaci OKD vypovídal dnes dopoledne bývalý zaměstnanec Fondu národního majetku (FNM) Jan Juchelka. Do dolní komory pak dorazil právník Radek Pokorný. Odpoledne by měl přijít svědčit někdejší premiér a později eurokomisař Vladimír Špidla (ČSSD). Expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by měl před komisi předstoupit v pátek.

Člen komise Leo Luzar (KSČM) obecně zhodnotil debatu s Juchelkou jako docela zajímavou. "Už to, že mohl přijít a vysvětlit některé věci, které jsme neznali, bylo přínosem," řekl novinářům Luzar.

Juchelka působil ve Fondu národního majetku (FNM) od poloviny 90. let a v době, kdy se vyjednávalo o prodeji menšinového státního podílu těžařské společnosti firmě Karbon Invest Viktora Koláčka a Petra Otavy, byl předsedou výkonného výboru fondu. FNM připravoval privatizační smlouvu. U soudu v kauze OKD Juchelka využil práva nevypovídat.

Pokorný při příchodu do Sněmovny nechtěl na dotazy novinářů odpovídat. Pokorného advokátní kancelář podle Mladé fronty Dnes si společnost Karbon Invest najala na přípravu podkladů pro Evropskou komisi. Karbon Investu údajně zadal zpracování expremiér Sobotka, který byl v době prodeje minoritního státního podílu ministrem financí.

Špidla byl ministerským předsedou v době, kdy se prodej minoritního státního podílu v OKD společnosti Karbon Invest chystal. Původně dohodnutou cenu 2,25 miliardy korun v květnu 2004 neschválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. O čtyři měsíce později kabinet Stanislava Grosse schválil prodej firmě Karbon Invest za 4,1 miliardy korun.

Privatizací menšinového podílu v OKD se zabývá soud. Podle státního zástupce byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy, při prodeji tedy vznikla škoda přes 5,7 miliardy korun. Soud začátkem května nepravomocně osvobodil znalce Rudolfa Douchu, který vypracoval posudek ceny podílu. Osvobodil i oba bývalé místopředsedy FNM Pavla Kutu a Jana Škurka, kteří měli privatizaci na starosti. Podle soudu nebylo prokázáno, že je skutek trestným činem. Státní zástupce se proti tomu odvolal.

Témata:  OKD Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Vladimír Špidla

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy