reklama

Hnutí ANO precizně ukazuje, jak z politiky hodnoty a ideologie zcela vypustit. Bez obalu to nyní přiznala ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková. Že nejde o hodnotové směřování, dokládá také kandidát na nového pražského primátora. Ten dokonce sám přiznává, že mu je bližší spíše „Pražská kavárna“. Vláda odborníků – úředníků, tedy druhý Babišův kabinet, se tak může přetvořit na technokratický aparát, který se bude řídit pouze tím, co zrovna tým premiéra vyzkoumá jako nejpřijatelnější pro většinu společnosti.

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková je další osobností z někdejšího pořadu „Den D“, ve kterém investoři finančně zaštiťovali inovativní vynálezy a nápady na projekty. Podobně jako její tehdejší kolegové Tomio Okamura či Ivan Pilný neodolala politickým svodům a kývla na nabídku Andreje Babiše, aby se stala jednou z ministryň. Proč na tuto nabídku přistoupila? Sama říká, že z čistého „politického pragmatismu“. V rozhovoru na DVTV, který vyvolal silné reakce politické opozice, relativizovala roli KSČM. Nutno ji přičíst k dobru, že jako jediná z hnutí ANO nahlas a narovinu přiznala, že chápe své konání a potažmo konání Babišova kabinetu jako takové, které je založené právě na politickém pragmatismu. Toho nebyl schopen například exministr zahraničí Martin Stropnický.

Nováková rychle pochopila, jak to v hnutí chodí a mrštně se přepnula do módu pragmatičnosti. Věděla, že musí rezignovat na hodnoty spravedlnosti a osobní integrity a bez větších starostí přijala rétoriku, kdy Andrej Babiš je pouhou obětí politické kampaně. Ne zcela čestní prý navíc byla i celá řada dalších podnikatelů – za výrok se později omluvila.

Ne zrovna šťastně se v rozhovoru pro Lidové noviny vyjádřil také možný budoucí primátor Prahy Petr Stuchlík. Sám sebe totiž neoznačuje za podporovatele hnutí (dokonce jej ani nevolil), rady přijímá od někdejší osobnosti TOP 09 Zdeňka Tůmy a sám by se zařadil spíše mezi „kavárníky“. Přesto se rozhodl Andrejovi vyhovět a o primátorské křeslo se utká. Není to ale nic nového. Ve vládě Babiše je celá řada osobností, kterou laická veřejnost vůbec nezná. Jde spíše o odborníky z oboru, technokraty či úspěšné manažery. Stuchlík například společně s Martinem Nejedlým stál u zrodu Fincentra, dočasně působil také jako obchodní ředitel internetového iDnesu. Částečně vlastní Expres Radio a Radio Classic.

Jistou míru politického pragmatismu musí vykazovat i česká europoslankyně Eva Jourová. Ta několikrát připustila, že se její názory diametrálně liší od názorů Babiše. Zároveň diplomatickým jazykem vždy odůvodní, proč vlastně v řadách Babišova hnutí zůstává a reprezentuje ho na evropské úrovni.

Hnutí ANO se dodnes nijak nevyprofilovalo, naopak čelí opoziční kritice, že vykrádá politické programy napříč spektrem. Tato taktika se osvědčila a hnutí ANO by stále volilo 30 procent voličů. Není důvod měnit. Někdo by mohl namítnout, že postup hnutí je správný – vedení ANO zjistí náladu ve společnosti a prosazuje řešení, která jsou pro většinu nejpřijatelnější. Většinová demokracie, ideál. Tito lidé ovšem zapomínají, že kvantita neznamená kvalitu a že většinová preference není jediná správná, dokonce může být i zcela chybná. A to je kámen úrazu politického pragmatismu. Zda hodnotové a ideové politice odzvonilo, napoví podzimní komunální a senátní volby. Právě na místní a senátní úrovni je hnutí ANO stále ne zcela ukotvené a rádo by tuto skutečnost změnilo.