Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Senátu kandiduje i pět mužů, kteří bojovali o Hrad

Senát ČR, ilustrační foto
Senát ČR, ilustrační foto
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - V podzimních volbách do Senátu bude kandidovat hned pět někdejších kandidátů na prezidenta.

Jeden z nich, hudebník a šéf strany Rozumní Petr Hannig, se o proniknutí do horní komory pokouší podeváté. Je pravidelným účastníkem senátních voleb od roku 2002, nikdy se ale nedostal do finále. Do voleb přihlásil v Praze 8.

Lékař Marek Hilšer kandiduje v Praze 2, bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš v Praze 4 a diplomat Pavel Fischer v Praze 12. Další prezidentský kandidát, šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (Realisté) se utká o senátorský mandát na Chrudimsku.

Z uvedené pětice si v prezidentských celorepublikových volbách nejlépe vedl Drahoš, který ve finále získal 2,7 milionu hlasů, z toho v Praze 4 zhruba 46.600 hlasů. Fischer skončil v prvním kole na bronzové příčce se ziskem zhruba 527.000 hlasů, přičemž v Praze 12 obdržel 3512 hlasů. Hilšer dostal celorepublikově 455.000 hlasů, v Praze 2 dva tisíce hlasů. Hynka volilo 63.350 lidí, na Chrudimsku 635 voličů.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Petr Hannig Jiří Drahoš Marek Hilšer Pavel Fischer Jiří Hynek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy