Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Personální zemětřesení: Vedení z pasťáku v Chrastavě se bojí. Situaci bude řešit Zeman

Miloš Zeman, prezident České repubilky
Miloš Zeman, prezident České repubilky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Chrastava - Výměnou vedení výchovného ústavu v Chrastavě se bude zabývat prezident republiky Miloš Zeman. Nespokojení pracovníci zařízení poslali na Hrad petici a otevřený dopis. Odmítají, že by za zdmi ústavu docházelo k porušování práv dětí a obávají se, že uvolňování režimu ohrožuje je samotné.

Výchovný ústav v Chrastavě prochází personálním zemětřesením. Ministerstvo školství tam před deseti dny dosadilo dočasné vedení. Podle vyjádření inspekce a ombudsmanky se v zařízení porušovala práva chovanců.

Předchozí vedení ale tvrdí, že jde o pomstu dvou bývalých zaměstnankyň. Dočasné vedení plánuje odstranit mříže a uvolnit zaběhlý a osvědčený režim. Učitelé a vychovatelé v petici varují, že se bojí a pobyt v zařízení ohrozí je samotné. Prezidentovi Zemanovi píší, že se bojí o své životy.

Problémoví chlapci, s kriminální minulostí či psychiatrickou diagnózou údajně cítí mnohem větší volnost a si začínají více dovolat. V roce 1998 v Chrastavě chovanci při pokusu o útěk umlátili vychovatelku dřevěným samorostem a druhou velmi těžce zranili.

Ústav je určený pro chlapce od dvanácti do osmnácti let, kteří mají nařízenou ústavní a ochrannou výchovu, a to nejen pro záškoláctví a užívání omamných látek, ale i pro páchání trestné činnosti majetkového, násilného a sexuálního charakteru. Mnozí mají za sebou například loupežná přepadení dětí i starých lidí či krádeže.

Témata:  Miloš Zeman

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy