Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dívka, kterou napadla Sudků, u soudu vypovídat nebude. Trpí posttraumatickou poruchou

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 dnes opět projednával kauzu dvou policistů, kteří podle obžaloby nepředali informace o útoku Michelle Sudků záchranářům. Dívka, která byla napadena předloni v létě v kavárně na pražském Újezdu, zřejmě nebude vypovídat.

Na výslechu napadené, kterou se Sudků podle soudu pokusila uškrtit, netrvá obhájce policistů Eduard Bruna, ani státní zástupce Michal Muravský. Oba to dnes řekli po výpovědi znalce, který zkoumal, zda je dívka schopna svědčit. Soudkyně Helena Králová se poškozenou pokusila vyslechnout už loni v srpnu, kdy hlavní líčení začalo, dívka ale zkolabovala a musela ji odvézt záchranná služba.

Podle znalce z oboru psychiatrie Petra Navrátila dívka trpí posttraumatickou poruchou. Není prý schopna vypovídat přímo u soudu, teoreticky by ale mohla svědčit v "komornějším prostředí". 

Policisté Lukáš Kočer a Petr Michálek čelí obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby, hrozí jim až pět let vězení nebo zákaz činnosti. Oba policisté loni v červnu uvedli, že o škrcení ženy nevěděli. Dívka jim prý řekla, že se nic nestalo a že není zraněná.

Podle svědkyň ale policisté o škrcení informováni byli. Skupina prý nechtěla incident řešit na policejní stanici, policisté proto podle jedné ze svědkyň napadené dívce nabídli, že do protokolu napíšou, že se Sudků jen obnažovala.

U soudu dnes svědčili i lékaři z Psychiatrické nemocnice v Bohnicích, kteří měli Sudků dva týdny na starosti. "Nejevila známky toho, že by měla být nebezpečná sobě nebo svému okolí," řekl lékař Jan Zachariáš. 

Zmínil také, že lékaři se na policii ptali, zda proti Sudků nebylo zahájeno trestní řízení. "Odesílali jsme dotaz na policii, jestli bylo zahájeno trestní řízení, a bylo nám sděleno, že na ni (Sudků) nebylo podáno trestní oznámení," uvedl.

Za vraždu a pokus o ni uložil pražský městský soud Sudků loni na jaře 30 let vězení. V době útoku byla útočnice podle soudu příčetná, podle svých slov se chtěla lékařům pomstít za to, že ji z léčebny propustili a zajistit si tam další pobyt.

Témata:  Policie ČR Praha Michelle Sudků soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy