Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Která auta se v ČR nejvíce kradou? Pozor, tahle mizí ve velkém

Zloději aut
Zloději aut
Foto: Pixmac

Ten pocit bohužel zná spousta českých řidičů. Spěchají ráno do práce, přijdou na parkovací místo kde ještě večer stál jejich oplechovaný miláček, rázem ale zažijí šok. Auto je fuč a jim tak zbude jen vztek a oči pro pláč.

Mohli ale této nepříjemné zkušenosti dotčení řidiči nějak předejít? Jistě, mohli si automobil lépe zabezpečit. Ale možná mohli udělat ještě něco a to vybrat si jinou značku. Některé typy vozů se totiž kradou více, zatímco jiných jako by se zloději báli.

Dobrá zpráva na úvod – počet krádeží motorových vozidel se v Česku (opět) meziročně snížil. Podle statistik ministerstva vnitra bylo v roce 2017 v Česku ukradeno 3594 automobilů. O rok dříve to přitom bylo 4920 automobilů.

Počet krádeží klesá již dlouhodobě. Nejhorší situace byla v 90. letech, ale ještě v roce 2003 počet ukradených vozů přesáhl 24 tisíc. V roce 2008 to bylo něco málo přes 18 tisíc. Pod 10 tisíc klesl počet krádeží poprvé v roce 2014.

Ve velkém ale stále ještě dochází k vykrádání věcí ze zaparkovaných vozidel. Loni se tak stalo ve 13 tisících případů. Kradly se rovněž motorky, loni jich zmizelo přes 400. Zloději se zaměřili také na součástky automobilů, v roce 2017 jich ukradli přes 4 tisíce.

A které automobily se kradou nejčastěji? Stále vede tuzemská značka Škoda. Těch v roce 2017 zmizelo 1511. Většina z toho (797) byly modely typu Octavia. Zmizelo ale také například 10 dnes již téměř muzejních "stopětek".

Na druhém místě v počtu ukradených kusů skončily Volkswageny. Loni majitelé přišli o 512 vozů této značky. Zloději také ukradli 312 Fordů a 268 Renaultů. Na samém chvostu žebříčku se drží Citroeny, těch zmizela necelá stovka, konkrétně 94.

Pokud o automobil přijdete, jak velkou máte šanci, že policie pachatele dopadne? Moc velkou ne. Objasněnost krádeží automobilů sice loni stoupla, pořád ale dosahuje pouhých 29%. Více než dvě třetiny řidičů tak nikdy nezjistí, kam jejich automobil zmizel.

Kde se automobily kradou nejvíce? Vede Praha. V hlavním městě byla odcizena plná čtvrtina všech automobilů ukradených na území ČR. Ve velkém se krade také v Libereckém a Středočeském kraji. V nich co do počtu zmizelých aut vedou okresy Liberec, respektive Kladno.   

Témata:  krádeže auto lupič zloději aut

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy