Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nenávistné výroky extajemníka SPD bude opět řešit soud

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 uložil Jaroslavu Staníkovi za nenávistné výroky pronesené ve Sněmovně trestním příkazem roční vězení, podmíněně odložené na dva roky, a pokutu 70.000 korun. Obhájce bývalého tajemníka hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) ale podal odpor, čímž se příkaz ruší. Obvodní soud musí nyní nařídit hlavní líčení, ve kterém se bude případem opět zabývat.

Staník podle vyjádření některých svědků v médiích loni prohlašoval ve sněmovní restauraci, že příslušníci menšin by měli být posláni do plynu. Vyzýval údajně i k tomu, aby se všichni homosexuálové, Romové a Židé po narození stříleli. 

"Obviněný byl uznán vinným ve smyslu podané obžaloby, tedy ze spáchání přečinu podněcování nenávisti vůči skupině osob nebo omezování jejich práv a svobod a dále z popírání, schvalování a ospravedlňování genocidy," řekl už dříve České televizi šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek.

Staník byl tajemníkem SPD a asistentem poslance SPD Jaroslava Holíka. Při říjnových volbách bránil novinářům ve vstupu do volebního štábu SPD a volal na ně policii. V asistentské funkci Staník na přelomu loňského listopadu a prosince skončil, protože byl podle poslance Holíka příliš vytížen jako tajemník. Předseda SPD Tomio Okamura následně letos uvedl, že Staník není členem a už ani tajemníkem hnutí.

Témata:  Svoboda a přímá demokracie soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy