Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za články o migrantech dostal soudce Zbránek důtku

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Liberecký soudce Miloš Zbránek dostal důtku za dva články publikované na internetu. Podle Kárného senátu Nejvyššího správního soudu oba příběhy hrubě neobjektivním, dehonestujícím způsobem vykreslují migranty a pracovníky neziskovek.

Žalobě  senát vyhověl konkrétně u článků Zpráva o putování do Němec a Dopis dezorientovaného běžence, nikoliv u článku Zpráva evropského komisaře o stavu lidských práv v Musulmanské Lhotě.

Sporné texty jsou podle senátu na samé hranici vkusu a slušnosti. "V některých případech pak tuto hranici překračují," řekl předseda senátu Radovan Havelec. Připomněl, že Zbránek paušálně vykreslil uprchlíky jako prospěcháře a ryzí oportunisty. Lidi z neziskových organizací jsou v jeho perspektivě jinak neuplatnitelní a na pomoci uprchlíkům parazitují. Rozhodnutí kárného senátu zmiňuje také samoúčelné a prvoplánové užití vulgarismů.

Zbránek hodnocení považuje za subjektivní a při projednávání žaloby již dříve uvedl, že satira nemůže být shovívavá a laskavá.

Kdyby články napsal někdo jiný, nemohly by se podle kárného senátu stát důvodem pro zásah veřejné moci. Jsou sice názorově vyhraněné, ale nehlásají žádnou nenávistnou ideologii, nevyzývají k ničemu nezákonnému. Zbránek je ovšem soudce, který by měl být zdrženlivější a musí dbát na to, aby nenarušil důstojnost soudcovské funkce.

Témata:  Miloš Zbránek uprchlíci Nejvyšší správní soud (NSS)

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 8:24

Při lyžování v rakouských horách zemřel český občan

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy