Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krnáčová si pochvaluje, že Praha toho hodně dokázala. Opozice důrazně nesouhlasí, mluví o kisech

Adriana Krnáčová /ANO/, primátorka hl. města Prahy
Adriana Krnáčová /ANO/, primátorka hl. města Prahy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Praha podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) vyřešila nevýhodné smlouvy, problematickou kartu opencard, snížila zadlužení města a získala pod kontrolu některé firmy či komodity. Opozice naopak nešetří kritikou.

"Hodně se toho povedlo, a to i přes obecný názor, že městská rada toho příliš neudělala. Nebyli jsme bezchybní a jasně, že jsou i věci, které se nepovedly," uvedla Krnáčová.

Dodala, že na magistrát šla vyřešit pro město nevýhodné smlouvy. "A to se z velké části povedlo. Vyřešili jsme opencard, smlouvu na pronájem Škodova paláce, získali jsme pod kontrolu strategicky důležité firmy a energie. Například Praha konečně opět ze 100 procent vlastní Pražské služby, dohodli jsme se na získání pražské vody (město koupí podíl v Pražských vodovodech a kanalizacích), máme pod kontrolou osvětleni a další," vyjmenovala primátorka.

Podle opozice byla koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) v mnoha ohledech neschopná. Podle předsedy zastupitelů TOP 09 Václava Novotného je například u lítačky a Škodova paláce řešení sporné. "Kdo profitoval z uzavření nové smlouvy na pronájem paláce bylo jasné ve chvíli, kdy byla smlouva podepsána. Tehdejšímu vlastníkovi spory blokovaly prodej, jakmile byly vyřešeny, budovu prodal," řekl Novotný. U lítačky je podle něj město odkázáno místo dodavatelské firmy EMS na vlastníka karet, firmu XT-Card.

Krnáčová tvrdí, že se koalici podařilo zahájit opravu Václavského náměstí, Výstaviště, náplavky a zrekonstruovalo Stromovku, kde začala také oprava zchátralé Šlechtovy restaurace. "Zároveň má Praha nejnižší zadlužení ve své historii - 20 miliard korun, podařilo se nám ho o jednu třetinu snížit. Pro příští volební období je proto připravena historicky největší částka na investice," doplnila.

Právě problém investic byl v uplynulých letech tím, co opozice koalici vyčítala, tedy, že peníze v této oblasti nedokázala stoprocentně vyčerpat. "Praha nabrala za posledních pět let obrovské zpoždění. Nezahájila jedinou velkou infrastrukturní stavbu, stojí dostavba okruhu, metro D, spojení s letištěm. I proto kolabuje doprava," řekla ČTK místopředsedkyně ODS a šéfka zastupitelů ODS Alexandra Udženija.

"Další kiks jsou nepromyšlené parkovací zóny, které Pražáky nechrání a jen je otravují. Zpoždění má nový územní plán a získat stavební povolení trvá mnohem déle než dřív. To jsou důvody, proč stoupá cena bydlení k astronomickým částkám," dodala.

Volební období provázely spory nejen koalice s opozicí, ale také uvnitř koalice. Na podzim roku 2015 se dokonce na několik měsíců rozpadla, znovu se dala dohromady na jaře 2016. V rámci sporů bylo výměněno několik radních. "Od začátku byla koalice názorově protichůdná a fragmentovaná. Z chuti po moci vytvořili koalici, kdy ti chytřejší z nich museli od začátku vědět, že se rozvoj města zastaví, a to je to nejhorší," řekl Novotný.

Témata:  Praha Adriana Krnáčová Aleksandra Udženija

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.