Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komise k OKD rozhodne o výslechu Bakaly, miliardář odmítá přijít

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Poslanci ze sněmovní vyšetřovací komise k prověření privatizace těžební firmy OKD dnes vyslechnou především bývalé úředníky ministerstva financí. Domlouvat se bude i na postupu vůči finančníkovi Zdeňku Bakalovi, který se před komisi odmítl dostavit.

Novinářům to před jednáním řekl předseda komise Lukáš Černohorský (Piráti). Dodal, že Bakala byl pozván na úterý. Bakalova investiční skupina RPG Industries koupila OKD od společnosti Karbon Invest krátce poté, co tato firma získala důlní společnost od státu.

Ve hře je podle pirátského poslance stále varianta, že komise nechá Bakalu předvést policií. "Nebude to tedy na ten zítřejší den (úterý), to bychom asi nestihli, ale samozřejmě, pokud se odmítne dostavit, tak komise nemá jinou možnost, než ho nechat předvést policií České republiky," popsal předseda vyšetřovací komise.

Bakala začátkem srpna prostřednictvím svého mediálního zástupce oznámil, že se před komisi nedostaví. Komise podle něj není nestranná a svým zaměřením zasahuje do probíhajícího soudního řízení. Proto se obává, že by jeho výpověď byla zneužita k dalším politickým tlakům na soudní projednávání případů souvisejících s OKD.

Před komisi mají dnes předstoupit čtyři svědci, hlavně bývalí úředníci ministerstva financí nebo spolupracující právníci. 

Témata:  OKD Zdeněk Bakala EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy