Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi dál posílají peníze rodinám padlých vojáků, na kontě fondu už je přes 5 milionů

smrt tří českých vojáků v Afghánistánu (5. 8. 2018)
smrt tří českých vojáků v Afghánistánu (5. 8. 2018)
Foto: Ministerstvo obrany ČR

Praha - Vojenský fond solidarity vyhlásil sbírku pro rodiny tří padlých vojáků minulé pondělí, lidé už poslali 5,3 milionu korun. Tento týden se budou konat pohřby, na přání rodin bez přítomnosti médií.

V pátek odpoledne bylo na kontě 4,032.407 korun. Aktuální částka je 5,336.904 korun, řekla mluvčí generálního štábu Vlastimila Cyprisová. Sbírka potrvá do konce měsíce. Peníze se pak rozdělí rodinám Martina Marcina, Kamila Beneše a Patrika Štěpánka, kteří zemřeli 5. srpna po útoku sebevražedného atentátníka.

Podobně lidé posílali peníze i po sebevražedném útoku z července 2014, po kterém zemřela pětice českých vojáků. Na sbírkové konto tehdy i díky různým charitativním akcím přibylo přes pět milionů korun. Armáda poté ve spolupráci s Charitou ČR zřídila Vojenský fond solidarity, na který je možné přispívat dlouhodobě. Aktuálně je v něm přibližně šest milionů korun. Z těch armáda pomáhá vojákům a jejich rodinám v nesnázích, do kterých se nedostali vlastní vinou.

Česká jednotka na základně Bagrám, k níž patřili i Marcin, Beneš a Štěpánek, se zatím nevrátila ke standardní činnosti. "Záleží na rozhodnutí velitele mise Resolut Support (Rozhodná podpora), kdy začnou vojáci plnit úkoly mimo perimetr základny," podotkla Cyprisová. 

Témata:  Armáda České Republiky smrt tří českých vojáků v Afghánistánu

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie.

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava.