reklama

Žádost policii by měla od komise odejít dnes, nejpozději ve středu. Komise o ní rozhodla jednomyslně. "V tuto chvíli se komise usnesla na tom, že nechá předvést Policí České republiky Zdeňka Bakalu vzhledem k tomu, že se odmítl dostavit k podání svědecké výpovědi. Vzhledem k tomu, že zákony platí pro všechny, ať už jste chudí, nebo bohatí, tak komisi nezbylo nic jiného než přistoupit k tomuto kroku," prohlásil předseda vyšetřovací komise Lukáš Černohorský (Piráti).

Policii bude zjišťovat místo, kde se bude Bakala nacházet, a případně ho předvede. V jaké lhůtě se to podaří, záleží podle něj na policii. "Komise má skončit k 12. říjnu, ale pokud samozřejmě bude potřeba, tak můžeme požádat Sněmovnu o prodloužení termínu," dodal.

Policie ČR na twitteru uvedla, že může svědka předvést pouze v případě, že se nachází na území Česka. "Předvedení svědka je z naší strany možné pouze na území ČR. Jinak je nutné předchozí rozhodnutí justičních orgánů," napsali bez dalších podrobností policisté.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnešní žádost komise odmítl šířeji komentovat. Novinářům řekl, že to, že se veřejnost díky sněmovnímu vyšetřování možná dozví nějaké nové věci, je asi důležité, protože privatizace OKD zničila celý region. Věcí se ale zabývají i orgány činné v trestním řízení. Připomenul, že nové trestní oznámení kvůli OKD nedávno podal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. "Tak si myslím, že je to spíš věc policie a státních zástupců," konstatoval.

Bakala začátkem srpna prostřednictvím svého mediálního zástupce oznámil, že se před komisi nedostaví. Černohorský tvrdí, že Bakala nemůže výpověď odmítnout. Jednací řád vyšetřovací komise stanoví, že každý je povinen na předvolání komise se dostavit ke komisi a vypovídat jako svědek o tom, co je mu známo o věci, která má být vyšetřena, nebo o okolnostech důležitých pro vyšetření této věci.

Bakala za své účinkování v OKD často čelil kritice. Sociální demokrat Lubomír Zaorálek ho před několika lety například nazval gaunerem a Bakala ho za to neúspěšně žaloval. Prezident Miloš Zeman ve svém druhém inauguračním projevu letos v březnu označil Bakalu za velkou skvrnu a obvinil ho z rozsáhlé hospodářské kriminality v OKD. 

Komise složená z poslanců má prověřit převod státních akcií OKD do vlastnictví jiných osob, zejména prodej minoritního podílu v roce 2004. Komise se zaměřuje také na snížení základního jmění černouhelné společnosti ve druhé polovině 90. let, kterým stát přišel o možnost firmu kontrolovat. Předmětem poslaneckého zkoumání je také plnění závazků nabyvatelem akcií ze smlouvy z roku 2004 a příčiny úpadku OKD a odpovědnosti státních úřadů a osob.