Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

kauza H-System: Stížnost Svatopluku bude řešit ústavní soudce Jiří Zemánek

Ústavní soud ČR
Ústavní soud ČR
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Ústavní stížnost bytového družstva Svatopluk proti červencovému verdiktu Nejvyššího soudu (NS) o vyklizení bytů v Horoměřicích u Prahy bude jako soudce zpravodaj řešit Jiří Zemánek.

Svatopluk tvoří část poškozených z kauzy zkrachovalé stavební firmy H-System. Členové družstva si domky sami dostavěli, neměli ale souhlas konkurzního soudu. Podle NS má konkurzní správce H-Systemu Josef Monsport právo zpeněžit nemovitosti spadající do konkurzní podstaty ve prospěch všech věřitelů.

"Obsahem ústavní stížnosti je vytčení rozporu rozhodnutí Nejvyššího soudu s ústavním pořádkem, zhruba ve čtyřech bodech je to rozebíráno," řekl v pondělí novinářům právník družstva Lubomír Kincl. Družstvo také požádalo Ústavní soud o odklad vykonatelnosti sporného verdiktu a rychlé projednání stížnosti "mimo pořadí".

Monsport sice avizoval, že nikoho do vyřešení případu vystěhovávat nebude, členové Svatopluku chtějí mít jistotu. Doufají, že ÚS rozhodne o odkladu vykonatelnosti během přibližně desíti dnů, co zbývají z měsíční lhůty k vyklizení nemovitostí.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 zkrachovala, dokončila jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu o miliardu korun. Majoritní akcionář Petr Smetka si za vytunelování firmy odpykal 12 let ve vězení. Situace členů Svatopluku je specifická tím, že si byty sami dostavěli, ovšem bez souhlasu konkurzního soudu.

Témata:  kauza H-system Ústavní soud ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy