Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Plzeňsku hoří lesy. Vyhlášen nejvyšší stupeň pohotovosti

Požáry lesu v ČR
Požáry lesu v ČR
Foto: hzscr.cz

Plzeň - Mezi Pňovany na Plzeňsku a Stříbrem na Tachovsku hoří na třech místech les. Železniční doprava na hlavní trati z Plzně na Cheb a do Německa je ochromena. Ohniska hasí policejní vrtulník s vakem na vodu i letadlo hasičské letecké služby. Byl vyhlášen čtvrtý, nejvyšší stupeň požárního poplachu.

Hasiči zatím plameny ani na jednom místě nemají pod kontrolou. "Jsou tři na sobě nezávislá ložiska, zhruba jeden kilometr od sebe," uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Dodal, že dvě ložiska jsou zhruba 1,5hektarová. Upřesnil tak dřívější informaci, podle níž byla ložiska půlhektarová. Třetí zasažená oblast je podle něj menší. Zasažené lokality nejsou propojené. Oheň postupuje od Pňovan ve směru na Stříbro. 

Kvůli leteckému hašení byla v místě vypnutá elektrická trakce na hlavní trati z Plzně na Cheb a do Německa. Do ukončení přeletů vlaky z Pňovan do Stříbra nepojedou. České dráhy na svém webu uvádějí, že odpolední pendolino z Chebu do Prahy pojede odklonem přes Ústí nad Labem a v Praze lze počítat až s jeho hodinovým zpožděním.

Podle Poncara už se oheň nešíří. Na místě je přes 80 hasičů, tedy asi 20 jednotek. Podle zasahujících jednotek hoří smrková monokultura. Nejde ale o takzvaný korunový požár, ale přízemní. K požáru jsou podle informací ČTK vysílány velkoobjemové cisterny z velké vzdálenosti, až z více než 30 kilometrů vzdálené Plzně a Tachova. 

Témata:  Plzeň požáry lesů v ČR hasiči

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy