reklama

Po dvou výzvách policistů se rozešli a za kordonem pořádkové jednotky už jen na účastníky duhového průvodu pokřikovali.

Průvod LGBTQ+ pak došel až na dvůr bývalého depa dopravních podniků DEPO2015, kde se konají kulturní akce. "Akce se odehrála v klidu a obešla se bez problémů," sdělila ČTK policejní mluvčí Hana Rubášová. Policisté nikoho nezadrželi, ani neomezili. Podle ní šlo v hodinu trvajícím průvodu zhruba 350 lidí.

Odpůrci byli převážně členové politického uskupení Česká Plzeň, kteří nahlásili shromáždění "proti týrání dětí, propagaci pedofilie a jiným zvrácenostem". Mezi protestujícími byli zástupci Dělnické strany sociální spravedlnosti, Národní demokracie i Bloku proti islámu. Muslimské státy přitom sexuální menšiny vesměs perzekvují. 

"Pražská akce je v pohodě, ale tady v Plzni to tak úplně není, když přijde 40 lidí proti, tak je to docela vysoké číslo," řekla Andrea Luková, studentka antropologie Západočeské univerzity, která v pátek večer promítla v Plzni svůj film o loňské akci. Češi jsou podle ní k uvedeným orientacím tolerantní hlavně ve větších městech, ale o respektu se ještě mluvit nedá. Nejlépe jsou vnímány dvě ženy, horší to mají bisexuálové, ještě horší gayové a nejhorší transgender lidi, řekla.