Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odboráři požadují růstu platů ve firmách, zaměstnavatelé se brání

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Do Prahy by mělo 11. září dorazit na 1500 odborářů z celé republiky. Akce, která je součástí kampaně Konec levné práce, bude přípravou na vyjednávání o zvýšení mezd ve firmách.

"Přijedou odboráři z celé republiky, kteří převážně mají na starosti kolektivní vyjednávání. Zveřejníme samozřejmě své požadavky na růst mezd. Chceme se ale zaměřit i na bezpečnost práce, o níž se moc nemluví," řekl ČTK předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

ČMKOS pro příští rok prosazuje ve veřejné sféře navýšení platových tarifů o deset procent všem. Dá se očekávat, že podobný bude požadavek i na přidávání ve firmách.

Podle informačního systému o průměrném výdělku, který má ministerstvo práce, loni průměrná mzda v soukromém sektoru dosáhla 30.930 korun. Zvýšila se meziročně o 6,8 procenta. Polovina pracovníků vydělávala nad 26.037 korun, tento medián se zvedl o 7,3 procenta. Celkem v privátní sféře bylo 3,06 milionu zaměstnanců.

Ve veřejném sektoru pracovalo loni 634.700 lidí. Průměrný plat činil 31.968 korun a proti předchozímu roku rostl o 8,4 procenta. Pod průměrem bylo 62 procent pracovníků. Polovina zaměstnanců měla víc než 29.840 korun, je to meziročně o 7,6 procenta víc.

Zaměstnavatelé se tlaku na přidávání brání. Jejich zástupci v tripartitě uvádějí, že firmy přidávají samy, aby si při dnešním nedostatku lidí na trhu práce zajistily a udržely pracovní síly. 

Odborářské setkání před začátkem vyjednávání o mzdách se poprvé konalo v roce 2015. Od té doby se odboroví vyjednavači v Praze scházejí ve sportovní hale v Libni každý rok a mobilizují své síly. Nechybí vlajky jednotlivých svazů, dramatická hudba, motivační videa na velkoplošných obrazovkách i promítání statistických údajů. Podle Středuly by scénář letošního shromáždění měl být podobný jako v minulých letech, objevit by se v něm ale mělo i několik novinek. Předák je nechtěl prozradit. 

Témata:  odbory ČMKOS Josef Středula

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy