Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž svázal těhotnou přítelkyni, za se udusila. Soud zamítl žádost o obnovu procesu

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Brno - Justice neobnoví proces s Pavlem Radziszewským, který si za vraždu v Kalech na Brněnsku odpykává výjimečný trest 23 let. Rozhodl o tom Krajský soud v Brně.

Krajský soud muži původně uložil 20 let vězení, Vrchní soud v Olomouci trest zpřísnil. O vině neměl pochybnosti ani Nejvyšší soud, muž následně neuspěl se stížností u Ústavního soudu.

Radziszewski v dubnu 2015 přítelkyni ve 23. týdnu těhotenství svázal, poté jí ucpával ústa rukou či igelitovými sáčky. V poslední fázi jí vložil do úst smotek potravinové fólie. Poté opustil místnost a nechal ženu bez pomoci. Zemřela po několika hodinách. Podle verdiktu šlo o trýznivý způsob vraždy spáchaný na těhotné ženě, i proto justice uložila výjimečný trest. 

Radziszewski už dříve před soudem přiznal, že ženu svázal, ale vraždu prý neplánoval. Trestal ji údajně za to, že v minulosti pouštěla do domu jiné muže. Muž nyní navrhoval výslech asi deseti jeho kamarádů, spolužáků, také bývalé kamarádky oběti či muže, který prodával drogy a poškozená s ním byla údajně v úzkém kontaktu.

Část z nich měla podle odsouzeného dosvědčit, že Radziszewski ženu svazoval i v minulosti a nikdy se nic nestalo, další z nich měli potvrdit, že muž měl už dříve problémy se svým jednáním a že nemusel být příčetný. Podle něj tyto svědky nenavrhoval vyslechnout v hlavním líčení proto, že byl pod vlivem léků a bylo mu to jedno. "Vypověděl jsem vše podle pravdy, od první výpovědi až po rekonstrukci. Byl jsem zlomenej z toho, co se stalo, že mi ona chybí a že se to nedá vrátit. Nechtěl jsem, aby se to stalo," řekl dnes Radziszewski.

Předseda senátu Tomáš Kurfiřt ale provedení dalších důkazů nepovolil a žádost zamítl. Podle něj šlo zčásti o svědky, kteří už vyslechnuti byli a zčásti o lidi, kteří by do případu nepřinesli nic podstatného. 

Témata:  vražda soudy Jihomoravský kraj

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy