reklama

Vláda původně počítala s navýšením sumy o šest procent. Platové tarify ale neporostou plošně. Většině pracovníků by se měly zvednout o čtyři procenta, vojákům a policistům o dvě procenta. 

"Je potřeba upozornit, že průměrný plat ve veřejném sektoru je už dnes vyšší než v soukromém, přitom ale právě zaměstnanci a podnikatelé v soukromém sektoru musí na tyto platy státních zaměstnanců vydělat," uvedl mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

Zároveň upozornil, že nikdo nepředložil veřejnosti jakékoli doklady o tom, že by se dramaticky celoplošně zefektivňovala práce zaměstnanců státu a zkvalitňovala práce státních úředníků. "I ve veřejném sektoru je třeba měřit výkon zaměstnanců individuálně. Neschopní zaměstnanci by se neměli vézt na zádech schopnějších kolegů. Nejde o okrajovou záležitost, je to morální hazard pro celou společnost," uvedl.

"Pro nás je klíčové, aby se podpořili učitelé, abychom do vzdělávání lákali a udrželi kvalitní lidi. Vítáme snahu o diversifikaci navyšování. Celkový průměr osm procent však převyšuje růst mezd v soukromé sféře, a to je špatně. S tím nemůžeme souhlasit, když soukromá sféra živí tu státní," uvedla mluvčí svazu Eva Veličková.

Tempo mzdového a platového růstu by podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáše Kovandy měla určovat soukromá sféra. "Pokud toto tempo udává sféra veřejná, nejde o zdravý stav, jelikož většina přidané hodnoty ekonomiky vzniká ve sféře soukromé. Dnešní rozhodnutí vlády je tak třeba považovat za populistický krok," uvedl.