Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dočká se Česko konečně ministra zahraničí?

Miroslav Poche /ČSSD/
Miroslav Poche /ČSSD/
Foto: Praha.eu

Praha - Česko je i dva měsíce od jmenování vlády ANO a ČSSD bez ministra zahraničí, funkci dočasně supluje ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček. Kandidát ČSSD na šéfa diplomacie Miroslav Poche si přeje, aby předsednictvo strany v pátek situaci kolem obsazení MZV definitivně vyřešilo.

"Já bych chtěl, aby se o tom vedla debata. A předsednictvo mě buď potvrdilo, nebo tu nominaci změnilo," uvedl dnes pro ČTK Poche.

Hamáček slibované řešení zřejmě odloží až na dobu po říjnových senátních a komunálních volbách, uvedly novinky.cz. Statutární místopředseda ČSSD Jiří Zimola serveru řekl, že řešení chce naopak co nejdříve. 

Hrad nedávno prostřednictvím mluvčího Jiřího Ovčáčka sdělil, že z ústavního hlediska není žádný kandidát do čela diplomacie navržen, protože vláda byla kompletně jmenována. 

Zeman koncem června europoslance Pocheho nejmenoval ministrem, i když mu ho premiér Andrej Babiš (ANO) v souladu s koaliční dohodou s ČSSD navrhl. Po několika dnech dohadů o ústavnosti počínání prezidenta Hrad a úřad vlády vysvětlily, že Babiš doručil Zemanovi ještě alternativní návrh, kde pro případ odmítnutí Pocheho žádal, aby byl řízením české diplomacie pověřen Hamáček.

Hamáček ve středu záležitost se Zemanem probíral. Ovčáček poté sdělil, že Zeman europoslance Pocheho jmenovat nadále odmítá. Hamáček ve středu řekl, že od Babiše přímo neslyšel, že by odmítal Pocheho navrhnout podruhé, což zmiňoval předseda KSČM Vojtěch Filip. 

Zeman v polovině července ČTK řekl, že považuje otázku obsazení ministerstva zahraničí za uzavřenou. Jak dlouho bude Hamáček současně řídit oba resorty, ponechává čistě na něm. Hamáček situaci v čele diplomacie označuje za dočasnou, jako nejzazší termín pro její trvání několikrát zmínil konec letních prázdnin.

Témata:  Miroslav Poche Jan Hamáček Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy