Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zastupitel plzeňské ČSSD podal žalobu na primátora

ČSSD
ČSSD
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Plzeň - V Plzni je před komunálními volbami vyhrocená atmosféra. Na primátora Martina Zrzaveckého (ČSSD) podal trestní oznámení jeho stranický kolega a zastupitel třetího plzeňského obvodu Aleš Hess.

Důvodem je, že Zrzavecký nařkl Hesse v interní facebookové skupině, v níž ČSSD řeší volební kampaň i další záležitosti, z několika trestných činů, uvedla plzeňská regionální televize TV ZAK. 

Zrzaveckého mrzí, že se rozdílné názory staly "mediálně propíranými" a je připraven podat vysvětlení na policii. Kauzou se bude zabývat v pátek 31. srpna mimořádné zasedání předsednictva OVV ČSSD Plzeň.

V říjnových komunálních volbách figuruje Hess na sedmém místě kandidátky ČSSD za městský obvod Plzeň 3, Zrzavecký znovu kandiduje na primátora a plzeňskou městskou organizaci sociální demokracie řídí.

V Plzni se už několik měsíců mluví o sporech v této organizaci. Mezi nejsilnějšími dosavadními rozporuplnými tématy byla už schválená fúze městské firmy Plzeňská teplárenská s Plzeňskou energetikou z holdingu EPH miliardáře Daniela Křetínského. Diskutuje se také o tom, že jedna z frakcí ČSSD usiluje o primátorskou funkci.

"Podal jsem podnět na pana Zrzaveckého jako na soukromou osobu, nikoli jako na primátora. V běžné diskusi (o přípravě volební kampaně) mě označil za pachatele několika trestných činů. Použil také formulaci, která se dá použít jako výzva k násilí na mé osobě," řekl televizi Hess.

"V žádné z těch věcí, které popisoval pan Zrzavecký, jsem nebyl nikdy odsouzen, obviněn a pokud vím, tak ani vyšetřován," uvedl dále. Jednání ho prý šokovalo a cítí se tím poškozen a ohrožen. V diskusním fóru je podle Hass zapojeno přes 60 lidí.

Interní skupinu založil podle Zrzaveckého právě Hess a přidával do ní lidi, aby tam probírali politická a komunální témata. "Říkal jsem mu několikrát, že se bojím, aby odtud neutekly informace. Odpovídal, že to není možné, že ti lidé jsou prověření, a pak se stalo, že to uteklo," uvedl. V úterý tam primátor napsal, že s diskusí končí, protože z ní unikly informace. "A teď na to reagují lidé a dávají mu (Hessovi) za vinu, že poškodil sociální demokracii," dodal.

Témata:  Plzeň Sociální demokracie (SOCDEM) Komunální volby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy