Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V ČR byl poprvé propuštěn odsouzenec na doživotí. odsouzen byl v Německu

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Horní Slavkov - Na svobodu byl podmínečně propuštěn František Müller, který dostal za pokus o loupežnou vraždu klenotníka doživotí. O propuštění rozhodl Okresní soud v Sokolově.

Jde o historicky prvního doživotně odsouzeného vězně, který tak byl propuštěn. Podmínečného propuštění se Müller neúspěšně domáhal u Okresního soudu v Sokolově už v roce 2014, s žádostí se pak obrátil také na Krajský soud v Plzni a loni i na Ústavní soud. Uspěl až letos poté, co si z doživotního trestu odpykal 20 let.

Mezi českými odsouzenci na doživotí je Müller výjimkou - vlastní rukou nikoho nezabil. Německý soud mu trest uložil za účast na loupežném přepadení, které skončilo těžkým zraněním klenotníka. Do hlavy ho střelil Müllerův komplic, který byl souzen v Česku a dostal trest 13,5 roku vězení. Klenotník přežil s těžkými následky.

Müller si zprvu odpykával trest ve Straubingu v Bavorsku, tamní ministerstvo spravedlnosti ho ale později předalo k výkonu trestu do Česka. Müller s tím nesouhlasil. Podal i stížnost do Štrasburku, v níž poukazoval na to, že přeložení do Česka pro něj znamenalo zhoršení podmínek hned v několika směrech. Soud pro lidská práva stížnost v roce 2011 odmítl.

Témata:  soudy věznice

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy