reklama

Kroupa koncem loňského roku ve své reportáži informoval o tom, že společnost Agrofert, spadající do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše, neoprávněně hospodaří na zemědělské půdě s nejasnou majetkovou strukturou. Na většinu pozemků podle reportáže pobírá dotace.

Rada upozornila Český rozhlas, že se dopustil přestupku. Informoval o tom dnes web časopisu Týden. "Toho se dopustil odvysíláním série zpravodajských příspěvků, které se zabývaly obhospodařováním pozemků s neznámým majitelem, kdy v těchto příspěvcích a pořadu došlo k nedostatečně objektivní prezentaci problematiky pobírání dotací na hospodaření na pozemcích bez právního důvodu," rozhodli radní. Svůj verdikt zveřejnili v zápisu z pravidelného zasedání.

Rozhlas zatím písemné rozhodnutí k dispozici nemá a informaci bude komentovat až poté, co dostane oficiální stanovisko, uvedl mluvčí Jiří Hošna. Sám Kroupa ale jakákoli pochybení odmítá. Na reportáži prý pracoval půl roku a ve své investigativní činnosti chce pokračovat.

Vedení Českého rozhlasu už v minulosti za tuto reportáž pokárala i Rada Českého rozhlasu. Tehdejší místopředseda rady Tomáš Kňourek uvedl, že Kroupova reportáž měla být zpracována lépe a její znění a načasování zavánělo účelovostí. Podobně jako Agrofert se totiž chovají i další zemědělská družstva, to však v reportáži nezaznělo. Nedostatky v reportáži konstatoval i ředitel rozhlasu René Zavoral. Proti Zavoralově kritice se poté v petici ohradily dvě stovky zaměstnanců rozhlasu.

RRTV zahájila správní řízení s Českým rozhlasem kvůli reportážím redaktora Kroupy v dubnu. Rozhlas se podle rady dopustil přestupku, protože nedal firmě prostor na reakci. "Vyjádření k této problematice získaná od nezávislých odborníků nebyla ověřena v souvislosti s platnou právní úpravou, a k vyjádření odborníků nebyla získána přímá reakce od společnosti Agrofert," uvedla dříve rada.