Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman dnes podepsal novelu, na ERÚ se nebude vztahovat služební zákon

Energetický regulační úřad
Energetický regulační úřad
Foto: Lukáš Kňazovický, EuroZprávy.cz

Praha – Prezident Miloš Zeman dnes podepsal novelu, podle které se na vedení Energetického regulačního úřadu (ERÚ) nebude vztahovat služební zákon. Současná šéfka úřadu Alena Vitásková tak ve funkci končit nemusí.

Pokud by novela nebyla přijata, Vitásková by ve funkci předčasně musela skončit kvůli nepravomocnému odsouzení v případu licencí pro solární elektrárny.

Ministerstva vnitra a průmyslu a obchodu se rozcházela v názoru na to, zda vedení úřadu podléhá služebnímu zákonu. Legislativní rada vlády se přiklonila na stranu druhého z ministerstev a novela toto stanovisko stvrzuje.

Rezort průmyslu a obchodu uváděl, že postavení Vitáskové určuje energetický zákon. Její mandát skončí v červenci příštího roku, kdy vedení úřadu nově převezme pětičlenná rada.

Nejasnosti ohledně postavení předsedy a místopředsedů ERÚ trvaly několik měsíců. Problémy ohledně právního postavení vedení ERÚ způsobila rozsáhlá novela energetického zákona, která nabyla účinnosti od ledna.

Témata:  Alena Vitásková Energetický regulační úřad Miloš Zeman

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy