reklama

Že nájemné roste je bohužel smutný fakt, se kterým se zájemci o nájem musí potýkat již několik let. Toto vyplývá ze skutečnosti, že je obecně málo bytů a navíc se zdražují hypotéky. Zvyšující se ceny potvrdil i Český statistický úřad: „Nabídkové nájemné se v Česku za poslední rok zvýšilo o sedm až osm procent," uvedl Tomáš Chrámecký z tiskového oddělení úřadu.

Za zvýšenými cenami však stojí více faktorů. Mezi nimi například i rostoucí ekonomika. Lidé tak mají dostatek financí a následně proto kupují byty a počet bytů na trhu se rychle snižuje. Dalším faktorem je i rozšířená služba Airbnb, kdy majitelé bytu své nemovitosti pronajímají právě přes ni, protože tak získají vyšší přivýdělek než za standardní nájem. A zájemci o klasický nájem tak mají o to omezenější možnosti.

Situace v Jihomoravském kraji

Kromě obecného ekonomický růstu ČR (HDP v ČR v roce 2017 byl 4,6 %), svou roli také hraje fakt, že za poslední 2 až 3 roky se výrazně zvýšila kvalita bytů. Vznikají také luxusní a nadstandardní nové byty, kterých v Brně nikdy dříve tolik nebylo. Navíc je v Brně expandující IT průmysl a zahraniční hosté, kteří disponují financemi, které utrácejí více za kvalitní byty.

Nicméně i Češi si mohou dovolit nadstandardní byty a novostavby se pronajímají rychleji než staré byty v obdobné kvalitě.

Tomáš Suchomel, ředitel služby Garantovanýnájem.cz, potvrdil, že i oni zaznamenali v tomto období nárůst nájmů a dodal: „V naší společnosti jsme měli průměrný nárůst nájmu ve výši 4,3 %, přičemž v hlavní sezóně (tedy červenec, srpen, září) se jednalo dokonce o 6,3 %.”

Podle slov Tomáše Suchomela k nejvyšší poptávce po bytech dochází v červenci a září, a to kvůli výměně studentů a zahraničních hostů. V tomto období se uvolní nejvíce bytů a současně se jich nejvíce pronajme

Pokud budou ceny HDP růst, lze očekávat i růst ceny nájmů.

„Lidé v České republice jsou svým myšlením prozápadní a lidé z vyšší příjmové kategorie si byty kupují a následně je pronajímají. Nicméně poměr nákladů na bydlení je u nás lepší než v Anglii či Francii“, doplnil Suchomel.

Průměrné ceny bytů

V současné době je průměrná cena bytu 1+kk 9,5 tisíc Kč, za byt 2+kk pak 12 000 Kč, 3+kk 15 000 Kč a k uvedeným cenám je ještě potřeba připočítat cenu za energie. Nicméně výslednou cenu ovlivňuje lokalita, vybavenost a případný luxus a exkluzivita daného ubytování.

Pokud tedy sháníte podnájem, můžete očekávat, že si budete muset připravit více financí. Při hledání můžete sledovat například inzertní portály nebo využít služby realitní kanceláře, která vám najde nemovitost na míru vašim požadavkům a potřebám.