Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nově vycvičení psi zamířili ke svým handicapovaným majitelům. Na výcvik můžete přispět i vy

Pes, ilustrační fotografie
Pes, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Třináctka asistenčních, signálních a vodicích psů, které pro lidi s handicapem vycvičila obecně prospěšná společnost Helppes, dnes zamířila ke svým novým majitelům. Ředitelka organizace Zuzana Daušová řekla ČTK při slavnostní "promoci" svých čtyřnohých studentů, že výcvik jednoho zvířete trvá v průměru tři čtvrtě roku a vyjde zhruba na 250.000 korun. Peníze Helppes získává přes sponzory a dárce.

Zatímco vodicí psi slouží lidem se zrakovou vadou, asistenční pomáhají lidem s tělesným nebo jiným typem postižení, třeba autistům. Signální psi pak chrání lidi se záchvatovým onemocněním, například diabetiky, epileptiky nebo kardiaky.

Dnešní veřejné psí promoce, které se konaly už pošestnácté, přilákaly do výcvikového areálu v pražském Motole několik stovek bývalých i současných klientů společnosti Helppes i dalších pejskařů. Úspěšní psí studenti se návštěvníkům akce představili v promočních pláštích a čepcích a olíznutím žezla slavnostně slíbili "při svém nejmilejším jídle, že budou věrně pomáhat svému nejmilejšímu člověku".

Poté následovalo předání jednotlivých psů klientům. Například australský ovčák Cowboy bude jakožto signální pes parťákem malému Jakubovi, který má cukrovku. Cowboy je vycvičený tak, že u chlapce umí rozpoznat snížení hladiny cukru v krvi a přivolat mu pomoc. Kříženec kolie Lassie bude zase pracovat jakožto asistent osmiletých dvojčat, z nichž jedno trpí autismem a druhé ADHD. Lassie mimo jiné dokáže zabránit dítěti, aby vběhlo do vozovky, a zmírní jeho nadměrnou fixaci na rodiče.

Helppes předává svým klientům psí pomocníky zdarma, a to jako zápůjčku na celý život. Tento postup ponechává sdružení i případnou možnost psa odebrat, kdyby o něj nebylo dobře postaráno. Podle ředitelky Daušové jsou však klienti velmi pečlivě vybíráni a procházejí pohovorem s psychologem, psychiatrem či sociálním pracovníkem.

S výcvikem zvířete začíná Helppes zhruba v roce jeho věku, nejdříve v deseti měsících. "Už když zvíře vykupujeme, testujeme ho po povahové stránce, a jestliže vyhovuje, jde na testy zdravotní," popsala Daušová. Vhodná štěňata si tipuje přes známé z oboru, spolupracuje také s organizací Home 4 Pets, která umisťuje zvířata z útulků. Vybrané pejsky nejprve vychovávají dobrovolníci, po zahájení výcviku už psi zůstávají v motolském areálu.

Minimální doba výcviku je šest měsíců, protože jinak by pes nestihl odtrénovat počet hodin, které mu ukládají mezinárodní standardy. "Někdy to trvá i rok. Záleží na obtížnosti úkonů, které se pes učí, na jeho rychlosti a učenlivosti a na jeho psychické vyspělosti. Kvůli ní může skládat zkoušku nejdříve v 18 měsících," vysvětlila Daušová.

Každého psa cvičí Helppes podle potřeb klienta, tvoří mu tedy "psa na míru". "Už u štěněte vidíme směr, kterým by to zvíře mělo jít. Když je to hodně empatický pes, tak se hodí třeba pro lidi s epilepsií nebo pro kardiaky. Když je to mírný pes, který jde rád do fyzického kontaktu s člověkem, je vhodný na canisterapii nebo pro autisty," podotkla ředitelka.

V poslední fázi výcviku mohou klienti za psem dojíždět, trenér psa pak dolaďuje detaily výcviku přímo v klientově domácnosti. I na dnešním setkání bylo vidět, že trenéři s rodinami klientů navazují úzká přátelství. "Je to úžasný pocit, když malý autista vítá trenéra a skočí mu kolem krku, ačkoliv se předtím třeba nenechal pohladit ani od rodičů," uzavřela Daušová.

Projekt výcviku psů lze podpořit například zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS HELPPES 30 nebo DMS HELPPES 60 nebo DMS HELPPES 90 na číslo 87 777.

Témata:  psi zdravotně postižení zvířata

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy